DELEN

Tandartsen krijgen wel vaker de vraag of we nu beter elektrisch of manueel tandenpoetsen. Eigenlijk hebben ze alle twee voor- en nadelen, hoewel de conclusie toch is dat elektrisch tandenpoetsen meestal beter is. Dat heeft echter vooral te maken met slechte poetsgewoonten en het feit dat lang niet iedereen goed manueel poetst.

Betere poetsbeurt met elektrische tandenborstel

Omdat een elektrische tandenborstel veel meer poetsbewegingen maakt per minuut, poets je veel beter binnen eenzelfde tijdspanne. Uit een overzichtsstudie blijkt dat ook zijn vruchten af te werpen. Deze overzichtsstudie bekeek de evolutie van de mondhygiëne bij het elektrisch en manueel tandenpoetsen over drie maanden. Daaruit blijkt dat zij die elektrisch poetsen nadien 11% minder tandplaque hadden en 6% minder vaak een tandvleesontsteking. Wie grondig poetst met een manuele tandenborstel kan hetzelfde resultaat bereiken, maar daar schuilt het addertje onder het gras: wie manueel poetst, poetst lang niet altijd even grondig. Elektrisch tandenpoetsen is dan ook de ideale manier om een slechte poetsgewoonte af te zweren. Het is dan wel aangeraden om te kiezen voor een elektrische tandenborstel met een app die je helpt om de nieuwe poetsgewoonte goed aan te leren. Bij BestGekozen.be heeft men verschillende tandenborstels vergeleken en vind je een aantal goede elektrische tandenborstels met een applicatie terug.

Minder druk bij elektrisch poetsen

Een ander probleem bij het manueel tandenpoetsen is dat we vaak te veel druk uitoefenen. Onderzoek toont aan dat er ongeveer 100 gram meer druk wordt uitgeoefend dan bij het manueel tandenpoetsen. Hierdoor beschadig je het tandvlees en de tanden, waardoor het risico op geïrriteerd tandvlees toeneemt. Dit kan zelfs resulteren in een zogenaamd poetstrauma met teruggetrokken tandvlees. Bij het elektrisch tandenpoetsen doen we het over het algemeen veel beter. Bovendien is de beste elektrische tandenborstel van een verkliklampje voorzien.

Beter poetsen op moeilijk bereikbare plaatsen

Manueel tandenpoetsen doen we meestal wel goed bij de voorste tanden. De wijsheidstanden en de achterkant van de onderste snijtanden zijn daar vooral de dupe van, net zoals alleenstaande tanden. Het is een van de redenen waarom tandartsen net deze tanden zo vaak moeten oplappen. Het gaat dan vaak om tandvleesontstekingen omdat de rand tegen het tandvlees onvoldoende wordt gepoetst of cariës doordat de ruimtes tussen de tanden worden vergeten. Het borstelkopje van een elektrische tandenborstel is kleiner en de hoek waarin de haartjes bewegen is dan weer groter, waardoor het net deze tanden zijn die het meest profiteren van het elektrisch tandenpoetsen.

Nadelen elektrisch tandenpoetsen zijn vooral praktisch

Tegenover deze medische voordelen staan er ook een aantal nadelen die vooral te maken hebben met praktische zaken. Zo vinden sommige mensen de trillingen van een elektrische tandenborstel storend. Wel zijn er dan speciale elektrische tandenborstels met een lagere trilfrequentie die een hulp kunnen zijn. Je tandarts kan je hierbij adviseren. Anderen vinden het dan weer niet fijn dat de speekselproductie tijdens het elektrisch tandenpoetsen wordt bevorderd. Het klopt dat het een beetje een knoeiboel wordt, maar eigenlijk is extra speeksel net goed omdat het je mond en tanden beschermt. Gewoon even laten lopen dus. Ten slotte is een elektrische tandenborstel duurder en moet je een nieuwe poetsmethode aanleren. Net daarom is een elektrische tandenborstel met een app aangeraden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here