DELEN

We weten allemaal dat een goede nachtrust belangrijk is, maar helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen hebben moeite met inslapen en/of doorslapen. Ze liggen ’s nachts uren te woelen en staan de volgende ochtend doodmoe op. Heb jij hier ook regelmatig last van? Lees dan snel deze 5 tips om beter te slapen.

1. Een vaste routine

Alles begint bij het volgen van een vaste routine. Ga daarom zo veel mogelijk rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta rond hetzelfde uur op. Op die manier bouw je aan een vast slaap-waakritme en verbeter je de kwaliteit van je slaap. Probeer je aan die regelmaat te houden, ook tijdens weekends en vakanties. Verder is het aangeraden om iedere avond hetzelfde te doen. Bijvoorbeeld: pyjama aantrekken, tanden poetsen, nog even lezen in bed, nachtlampje uit en dan slapen. Door dit avondritueel te blijven herhalen, worden je lichaam en geest voorbereid op het slapengaan.

2. Beweeg voldoende

Wanneer je de hele dag in de zetel hangt, is de kans groot dat je ’s nachts niet goed zal slapen. Regelmatig bewegen draagt absoluut bij aan een goede nachtrust, maar sport liever niet te laat. Door te sporten gaat je adrenalinepeil namelijk de hoogte in en dat helpt allesbehalve bij het inslapen. Doe je fitness oefeningen dus niet vlak voor het slapengaan, maar las eerst een rustmomentje in om te ontspannen.

3. Gun jezelf rust

Voordat je gaat slapen is het belangrijk dat je lichaam en geest volledig ontspannen. Laat alle multimedia even voor wat het is. Zet de televisie uit en leg je smartphone aan de kant. Laat de extra prikkels achterwege en neem de tijd om helemaal tot rust te komen. Dit kan bijvoorbeeld door het nemen van een heerlijk warm bad of het lezen van een boek.

4. Een fijne slaapkamer

Maak van je slaapkamer een fijne, rustige plek die enkel dient om te slapen. Plaats liever geen televisie of andere apparatuur die eigenlijk niet in de slaapkamer thuis horen. Zorg ook voor een goede verduistering zodat er geen licht naar binnen kan schijnen. In een donkere slaapkamer zal je veel beter en sneller in slaap vallen. Je kan hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van verduisterende rolgordijnen of plisségordijnen.

5. Maak een to do lijst

Maak altijd een to do lijst voor de volgende dag. Zo hoef je in bed niet meer over alles na te denken waardoor je de slaap niet kan vatten. Door een lijstje te maken, zal je meer rust in je hoofd krijgen en beter in slaap kunnen vallen. Ook wanneer je over dingen ligt te piekeren, schrijf je ze beter van je af voor het slapengaan.

Ben jij een goede of slechte slaper? Heb jij nog tips om beter te slapen? We zijn benieuwd naar je reactie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here