Het kan je zomaar gebeuren, tijdens het werken in de tuin of het opruimen van kapot glas. Een scherpe splinter die in je vinger of voet komt te zitten. Een splinter kan erg vervelend aanvoelen en soms zelfs pijnlijk zijn. Het komt weleens voor dat het stukje hout, glas of metaal bacteriën en viezigheid bevatte op het moment dat hij onder de huid kwam te zitten. Belangrijk is dan ook om de splinter zo snel mogelijk vanonder de huid zien te krijgen voordat er een ontsteking kan onstaan. Hier volgen 4 tips die helpen om de splinter op de juiste manier van onder je huid te krijgen.
Pincet
De belangrijkste en onmisbaar hulpmiddel voor het eenvoudig verwijderen van een splinter is een splinterpincet. Je kan deze pincet makkelijk herkennen aan de spitse punt die hij heeft. Vaak zit zo een pincet in een EHBO-kitje. De spitste punt maakt het makkelijk om het stukje van de splinter wat vaak nog de huid uitsteekt te kunnen pakken. Zo een splinterpincet wordt ook weleens gebruikt voor het verwijderen van ingegroeide haren of ander precieze werk. Let er goed op dat je de pincet altijd eerst goed desinfecteert om verdere ontstekingen te voorkomen.
Lees ook: 5 tips bij brandend maagzuur!
Vergrootglas
Soms zit de splinter zo diep of op een lastige plek dat hij haast niet te zien is. Het kan ook zijn dat je de splinter wel ziet zitten maar niet goed te pakken krijgt. Een vergrootglas kan daarbij een goed hulpmiddel zijn. Het zorgt ervoor dat je de splinter veel beter ziet zitten. Je kan tevens ook goed zien hoever de splinter nog uitsteekt om hem goed te kunnen pakken.
Licht
Voor het eenvoudig verwijderen van een splinter is het belangrijk dat je goed zicht erop hebt. Voldoende licht is dan ook onmisbaar. Ga bij een raam zitten of loop even naar buiten. Is er niet voldoende daglicht? Zoek dan een zaklamp op. Voldoende licht geeft je overzicht en zorgt er samen me het vergroot glas ervoor dat je goed kan zien wat je doet.
Soda
Wanneer het niet ineens lukt om de splinter te pakken te krijgen kan het weleens helpen om gedurende dag 3 keer 10 minuten in de een bakje soda te gaan. De huid rondom de splinter wordt op deze manier zacht en zo zal het lichaam de splinter er vanzelf proberen uit te werken.
Dokter
Wanneer je de splinter er toch niet vanzelf uitkrijgt is het belangrijk dat je na een week een bezoek brengt aan een dokter. Als de splinter te lang in de huid blijft zitten kan de huid rondom gaan ontsteken. Zeker wanneer de splinter bacteriën bevat is die kans groot. Twijfel dus na een week niet en maak een afspraak bij je huisarts.
Heb jij weleens een splinter gehad? Laat het ons weten in de comments hieronder!