DELEN

Voel je je een beetje down? Doe die zak chips maar open. Heb je een slechte dag op het werk? Daar is chocolade voor uitgevonden. Ga je een stressvolle periode door? Laat die koekjes maar komen! Emotioneel eten, oftewel troost zoeken in eten als je slecht in je vel zit, is een reflex die vrouwen vaker hebben dan mannen. Echter is het fijne, belonende gevoel van korte duur en zorgt het schuldgevoel achteraf dat je je nog slechter voelt. Wil je het emo eten stoppen? Een pasklare emo eten behandeling hebben we niet. We hebben wél vijf emo eten tips die je kunnen helpen om het emotioneel eten te stoppen.

emo eten tips

Emo eter betekenis

Wat is emotie eten? Emotie eters grijpen naar voedsel als troost. Dit is een herkenbaar probleem voor mensen die willen afvallen, een stressvolle periode meemaken, verdrietig of boos zijn, zich eenzaam voelen of juist heel gelukkig. Wat het gevoel ook is: eten lijkt dé oplossing. Je eet niet omdat je honger hebt, maar omdat eten je op dat moment gelukkig maakt. Als emo eter denk je vaak dat je het nodig hebt. Maar na een eetbui voel je je vaak schuldig en voordat je het weet ga je weer eten, omdat de dag voor jou toch al mislukt is. Het is belangrijk om dit soort momenten onder controle te hebben zodat je niet in een vicieuze cirkel terechtkomt. Stoppen met emo eten doe je met deze vijf tips!

emo eten

Emo eten tips

1. Stel jezelf de vraag: waarom wil je eten?

Het moment is daar: je wilt eten. Hierbij is het belangrijk om je als emo eter af te vragen of je écht honger hebt, of dat je graag wil eten omdat je bepaalde gedachten of gevoelens hebt. In het laatste geval doe je er goed aan om aan de bel te trekken. Wat is er op dat moment aan de hand en wat is de reden om nu naar die reep chocolade te grijpen? Probeer de oorzaak van het probleem op te lossen en laat het eten voor wat het is. Probeer je gevoelens in kaart te brengen en zorg voor afleiding.

Heb je bijvoorbeeld stress voor je rijexamen? Dan kan je beter extra oefenen met rijden zodat je zelfzekerder wordt of ontspannende ademhalingsoefeningen doen, in plaats van die zak chips leeg te eten. Hou in je achterhoofd dat eten niet de oplossing is voor jouw zorgen. Integendeel, na een eetbui zal je je alleen nog slechter in je vel voelen.

2. Vervang ongezond met gezond

Heb je zin in specifieke dingen zoals chocolade of chips? Dan is de kans groot dat je een emotionele eter bent. Daarom doe je er goed aan om geen ongezond voedsel in huis te halen. Grijp je bijvoorbeeld snel naar een pot Ben & Jerry’s ijs als je emotioneel bent? Laat die pot dan vooral links liggen tijdens je wekelijkse boodschappen en zorg dat je winkelmandje met gezonde voeding gevuld is. Voel je het emotie eten opkomen? Dan is het veel gezonder om naar een appel te grijpen in plaats van snoepgoed.

3. Zorg voor voldoende slaap

Voel je je heel moe? Ook dan is de kans op emotioneel eten groter. Oververmoeidheid is absoluut een prikkel om emotioneel te eten. Deze oververmoeidheid kan veroorzaakt worden door medische klachten, maar vaak komt het door te weinig slaap. Je kan emo eten stoppen door minstens acht uur per nacht te slapen en voldoende rustmomenten in te lassen gedurende de dag en het weekend. Het is belangrijk om regelmatig te ontspannen zodat je je batterijen weer helemaal kan opladen. Als je volgende keer de neiging hebt om de hele snoepkast leeg te plunderen, bedenk dan of je niet beter een uurtje in je bed kruipt om slaap in te halen.

Lees ook: Slaap je slecht? 5 tips om beter te slapen

slapen

4. Beweeg voldoende

Naast slapen is het ook belangrijk om voldoende te bewegen. Wanneer je gaat sporten of simpelweg een wandeling maakt, zal je andere gedachten krijgen dan voedsel en kan je het emo eten stoppen. Bovendien is meer bewegen in je dagelijkse leven één van de beste manieren om stress te verminderen. Wanneer je beweegt komen er namelijk genotshormonen vrij. Laat het snoep dus liggen en ga liever een halfuurtje wandelen.

5. Accepteer je emoties

Veel mensen vinden het moeilijk om goed om te gaan met emoties, terwijl emoties nu eenmaal bij de mensheid horen. Het zijn je emoties die je keuzes bepalen en die emotioneel eten veroorzaken. Het niet kunnen omgaan met bepaalde emoties kan ervoor zorgen dat je gaat eten. Door je emoties te accepteren en niet langer te onderdrukken, zet je een grote stap naar een fijner leven. Zeker in het begin kan het lastig zijn om je emoties vrij te laten, maar je kan er veel van leren.

Vind je het accepteren van je emoties moeilijk? Of heb je nood aan professionele hulp bij emotie eten? Dan is het wellicht een goed idee om een psycholoog emotie eten in te schakelen. De psycholoog kan je helpen met emotie eten therapie. Je hoeft je hier niet voor te schamen, er zijn meer emotie eters dan je denkt!

emo eten behandeling

Zo, dit zijn vijf emo eten tips. Net zoals met alles in het leven duurt het even vooraleer je een nieuwe routine onder de knie hebt. Er zijn verschillende manieren om emotioneel eten onder controle te krijgen: voldoende afleiding, ademhalingsoefeningen, een goede nachtrust, voldoende lichaamsbeweging, ongezonde voeding vervangen door gezonde, en aan je emoties werken. Wees niet te streng voor jezelf en geef jezelf de tijd om te stoppen met emo eten. Oefening baart kunst en dat geldt ook voor emotie eters!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here