DELEN

Tegenwoordig ontkom je er haast niet meer aan. In elke krant, op elke website en overal op straat lijkt vegetarisch eten je haast opgedrongen te worden. Dat creëert logischerwijs een afstand, terwijl er juist hele goede redenen zijn om vegetarisch eten op z´n minst een kans te geven.

Overal zie of hoor je het: in bars en restaurants, bij mensen op het werk of de studie die het er non-stop over hebben, op sociale media en in het nieuws – vegetarisch eten is niet alleen in, het is ook nog eens noodzakelijk. Als je nog geen vegetariër bent, moet je het maar snel worden. Berichten van die strekking zorgen voor een tegendraads effect. Je gaat je afzetten tegen de groene revolutie en bent er klaar mee gecriminaliseerd te worden als je voorkeur uitgaat naar een varkenshaasje of biefstukje. Niemand moet jou kunnen vertellen wat je wel of niet zou moeten eten. Wij gaan dat ook niet doen. Maar terwijl je geniet van je lamskoteletje, denk hier eens over na. Je zou vegetarisch eten namelijk kunnen proberen.

Voor jezelf

Als je vegetariër wilt worden, moet je dat doen omdat je dat zelf wilt. En je eigen gezondheid kan hier een goed argument voor zijn. Het eten van vlees en de vaak overbodige en ongezonde vetten die vlees bevat, kunnen op termijn zorgen voor een grotere kans op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en overgewicht. Als de rest van de wereld je niet interesseert, zou je dus altijd nog de vegetarische keuken een kans kunnen geven, puur vanwege het effect dat zo´n dieet op je gezondheid heeft. En als je het goed aanpakt zijn er genoeg manieren om de eiwitten die je binnenkrijgt door vlees te eten te vervangen.

Voor de dieren

Als je eigen gezondheid je niet veel kan schelen, dan zou je terwijl je je tanden in een lekkere hamburger zet het volgende kunnen denken: ´Waarom moet een dier onnodig lijden en sterven zodat ik mijn buikje rond kan eten?´ Wellicht heb je helemaal geen zin om hierover na te denken. Het is toch veel lekkerder om lekker je stukje vlees te eten in plaats van aan dierenleed te denken. Maar écht! Geen vlees eten scheelt een hoop dierenlevens, aangezien zij kunnen blijven leven als jij je honger kan stillen met ander voedsel. En er is inspiratie voor ander voedsel genoeg, zoals in deze blog van Deliveroo.

koe

Voor het milieu

Of het nou gaat om de bomenkap voor dierenvoedsel (soja en graan), de broeikasuitstoot bij mestverwerking of al het water dat er komt kijken bij de productie van vlees: een dagje geen vlees eten maakt een wereld van verschil. Dus als het je niet echt uitmaakt wat er met jou gebeurt of met de dieren om je heen, kan je jezelf de volgende vraag stellen als je vegetarisch eten overweegt: in wat voor wereld wil je dat jouw kinderen opgroeien?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here