DELEN

Steeds meer mensen hebben interesse in levenslang wonen. In plaats van voortdurend te verhuizen, evolueert de woning dan gewoon met hen mee. Zo is het klaar voor de kinderwens, maar ook voor wanneer diezelfde kinderen het anker lichten. En wanneer de eerste ouderdomskwaaltjes de kop opsteken, is het eenvoudig om enkele aanpassingen te doen. Al van bij het bouwontwerp werd er immers rekening gehouden met de noodzaak om veilig thuis te wonen op oudere leeftijd. Maar waar moet je dan zoal aan denken?

Voldoende brede gangen en deuren

Wanneer je de eerste bouwsteen legt, is het al belangrijk om erop toe te zien dat de deuropeningen voldoende breed zijn. Ook voor de gangen is dit het geval. Dat is niet alleen veel eenvoudiger na het kopen van een nieuwe sofa, maar zo heb je ook alle ruimte voor de kinderwagen. En later kan je veilig de rolstoel gebruiken.

Doe daar niet flauw over, want anders zijn niet alle ruimtes even veilig bereikbaar. Denk in die optiek overigens ook aan het wegwerken van treden en opstapjes, ook wat de toegang naar de tuin of het terras betreft. Kies bijvoorbeeld voor een verzonken schuifraam. Is het overbruggen van een niveauverschil noodzakelijk? Opteer dan voor een goede helling.

Flexibele elektrische installatie

De elektrische installatie dien je flexibel aan te brengen. Zo kan je later eenvoudig domotica installeren. De bediening van de rolluiken lukt nu misschien nog manueel, maar later niet meer. Hetzelfde geldt voor de verlichting. Op oudere leeftijd is voldoende verlichting cruciaal. Waar nu sfeerverlichting hangt, moet later eenvoudig automatische verlichting kunnen worden geïnstalleerd.

Besteed aandacht aan de trap

De trap is een cruciaal element voor de veiligheid van de woning op oudere leeftijd. Kies daarom steeds voor een rechte trap. Zo is het eenvoudiger om een traplift te installeren. Een trapbreedte van minimaal 90cm is aangewezen. Voorzie bijvoorbeeld ook meteen de elektriciteitsvoorziening om later zo’n traplift te kunnen plaatsen. Niet onbelangrijk, want als infrastructurele ingrepen niet noodzakelijk zijn, vallen de kosten van een traplift echt wel mee.

De veiligheid van de badkamer

Veel ouderen verongelukken zich in de badkamer. En dat hoeft uiteraard niemand te verbazen. Preventief kan je echter al veel doen. Denk bijvoorbeeld aan het monteren van een voldoende ruim toilet en het plaatsen van handgrepen in de douche. Beschik je over een kleine badkamer? Dan krijgt een inloopdouche de voorkeur op een bad.

Ook kranen met temperatuurbegrenzers, een zitbankje, handgrepen en antislipvloeren zijn niet triviaal. Uiteraard hoef je nog niet alles te plaatsen, maar je kan bijvoorbeeld wel al de boorgaten voorzien om later zo’n zitbankje te monteren. Mits een gedegen afwerking hoeft dat ook esthetisch niet te storen.

Details maken het verschil

Het zijn vaak de kleinste details die de woonomgeving (on)veilig maken. Door keukenapparatuur op een ergonomisch werkbare hoogte te plaatsen, voorkom je bijvoorbeeld ongevallen. Voldoende bergruimte voorkomt het vallen over rondslingerende voorwerpen en lage ramen zorgen er dan weer voor dat je eenvoudig naar buiten kijken kan.

Tot slot houd je bij de keuze van de woning best ook rekening met het levenslang wonen. Ooit zal de auto misschien moeten worden vervangen door een busabonnement. Maar dan moet er zich natuurlijk ook een bushalte in de nabijheid bevinden…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here