DELEN

Cholesterol is een vet soort wat van nature in het lichaam voorkomt.  Cholesterol wordt in je lever aangemaakt en wordt daarna opgenomen in het bloed. Via de bloedstroom wordt het door het hele lichaam getransporteerd. Daarnaast krijgen we dit vet ook via voedsel binnen. Wanneer iemand voor een langer termijn heel ongezond eet kan het zijn dat er een teveel aan cholesterol in het bloed terecht komt. Cholesterol kan zich dan af gaan zetten tegen de wanden van je aderen. Wanneer iemand een te hoog cholesterolgehalte heeft kan dit schadelijk zijn en kan dit op termijn zelfs hart en vaatziekte veroorzaken met grote gevolgen van dien. Cholesterol is een complex iets waar ook nog lang niet alles over bekend is. Wil je je cholesterol verlagen doormiddel van beweging? Lees dan snel verder naar de volgende 4 tips.

Testen

Je kan door middel van een eenvoudige test bij je huisarts laten controleren of je cholesterolgehalte te hoog is. Wanneer blijkt dat je inderdaad een te hoog gehalte helpt vraag dan om advies bij je huisarts wat je zelf het beste tegen kan doen. In sommige gevallen is het gehalte zo gevaarlijk hoog dat alleen sporten niet meer voldoende is. Het voorlopig innemen van medicijnen is dan noodzakelijk. Laat regelmatig het gehalte testen en overleg met je huisarts wanneer je mag stoppen met de voorgeschreven medicijnen.

Bewegen

Sporten heeft bijna dezelfde werking op de cholesterol dan de medicijnen die een arts je voor zal schrijven wanneer een te hoog cholesterolwaarde hebt. Sporten verlaagd namelijk je LDL-cholesterol. Door te sporten wordt de doorbloeding in je lichaam verbeterd waardoor je aderen minder snel dicht kunnen slippen. Tevens word tijdens regelmatig bewegen je hart getraind waardoor de kans op een hartaandoening aanzienlijk wordt verminderd.

Krachttraining

Krachttraining is een goede manier van sporten wanneer je een te hoog cholesterolgehalte hebt. Door het trainen van een grote groep spieren in het hele lichaam wordt het LDL-gehalte in het bloed verlaagd. Is je lichaam niet gewend aan krachttraining maar wil je hiermee starten om je cholesterolgehalte naar een gezond niveau te brengen? Begin dan met krachttraining onder begeleiding van een ervaren trainer. Zo voorkom je vervelende blessures.

cholesterol-verlagen

Lees ook: 6 tips om je metabolisme te versnellen!

Duurloop training

Hardlopen, wielrennen of zwemmen zijn sporten waarbij je voor lange tijd achter elkaar een zeer intervisie inspanning moet leveren. Deze intensieve inspanning helpt je zeker om je cholesterolgehalte te verlagen naar een gezond niveau. Doordat je continue een snelle hoge hartslag hebt waarbij het bloed in je lichaam flink wordt rondgepompt wordt je LDL-gehalte verlaagd.

Volhouden

Het is niet zo dat af en toe sporten je direct zal helpen om van je te hoge cholesterolgehalte af te komen. Wil je doormiddel van sporten weer gezond worden dan zal je het sporten voor een lang termijn moeten volhouden. Het positieve effect is via een bloedtest na ongeveer 3 maanden zichtbaar. Probeer krachttraining en duurlooptraining met elkaar af te wisselen voor het beste effect. Vergeet ook niet dat een gezonde en gevarieerde voeding ook een grote rol speelt.

Heb jij last van een hoog cholesterol? Zo ja, wat doe jij daar aan? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here