DELEN

Heb je een verstopte neus door een verkoudheid? Dat is niet leuk, maar het is wel één van de meest voorkomende verkoudheidssymptomen. Als je neus verstopt is, kan je niet door je neus ademen en dat is is ontzettend irritant, zeker als je wilt slapen. Wat doen tegen verstopte neus? Een neusspray kan helpen om weer (even) vrij te ademen, maar omdat het een medicijn is mag je het maar tijdelijk gebruiken. Als je het langer gebruikt, kan je neusslijmvlies beschadigen en kan je continu een neusverstopping hebben. Gelukkig zijn er nog andere manieren om je neusverstopping te verhelpen. In dit artikel vind je vijf tips tegen verstopte neus. En het beste van al is: het zijn allemaal natuurlijke oplossingen!

verstopte neus

1. Verstopte neus: stoom inademen

Wat te doen tegen verstopte neus? Eén van de beste tips tegen verstopte neus is stoom inademen. Door de warmte en het vocht van de stoom kan je gemakkelijker ademen. Adem diep in boven een kom met heet water en doe een handdoek over je hoofd zodat de stoom niet weg kan. Houd je hoofd zo dicht mogelijk bij het water en adem zo diep mogelijk in. Let wel op dat je je niet verbrand aan het hete water! Om je neusverstopping nog sneller te verhelpen, kan je stomen met olie met eucalyptus of menthol. Je kan de olie toevoegen aan het kommetje met heet water, maar je kunt ook bad- en doucheproducten gebruiken met deze ingrediënten.

2. Neus verstopt: drink warme dranken

Wat te doen bij verstopte neus? Je kunt een verstopte neus verhelpen door voldoende water te drinken. Vocht verdunt namelijk het slijm in je neus waardoor je er sneller vanaf bent. Nog beter is om warme dranken te drinken, bijvoorbeeld een tas groene thee of kruidenthee. Een kom warme soep is ook een goed idee, zo heb je meteen je portie groenten en vitamines binnen! Alcohol en koffie kan je beter vermijden, deze werken averechts en zullen je juist vocht onttrekken. Ook melk drink je beter niet want dit zorgt voor slijmvorming waardoor de neusverstopping alleen maar erger wordt.

3. Neusverstopping: eet pikant

Wat helpt tegen een verstopte neus? Naast het eten van voldoende fruit en groenten (vitamine C: check!) doe je er goed aan om pikant voedsel te eten. Denk aan chilipepers, mosterd en pikante kruiden. Pikant eten zorgt ervoor dat het neusslijm loskomt. Ook uien kunnen helpen tegen een neusverstopping. Leg daarom een opengesneden ui op je nachtkastje! Zoals we hierboven reeds zeiden, kan je zuivelproducten beter vermijden. Ook voedsel dat zwaar op de maag ligt, laat je beter voor wat het is.

verstopte neus stomen

4. Ga zo hoog mogelijk liggen

Slapen met een neusverstopping is niet vanzelfsprekend. Sterker nog: het is ontzettend irritant! Is je neus verstopt? Dit kan ’s nachts nog erger worden. Daarom doe je er goed aan om je hoofd zo hoog mogelijk te leggen door een paar kussens op elkaar te stapelen. Op die manier stapelt het slijm niet op in je neus en keel, en heb je minder last van neusverstopping.

5. Gebruik Vicks VapoRub

Wat te doen tegen een verstopte neus? Gebruik Vicks VapoRub tegen verstopte neus. Je kent dit middeltje waarschijnlijk wel nog van vroeger: als je pijn in je keel had of een griep te pakken had, werd dat op je borst gesmeerd. En dat was met een reden want meestal hielp het. De ingrediënten eucalyptus en menthol kunnen een neusverstopping verhelpen. Smeer voor het slapengaan een flinke laag onder je neus en je zal snel weer kunnen ademen!

neus verstopt

Zo, dit zijn vijf tips tegen verstopte neus. Een verkoudheid en neusverstopping zou na ongeveer twee weken weer over moeten zijn. Wordt het alleen maar erger, heb je constant verstopte neus of een chronisch verstopte neus? Het is niet de bedoeling dat je neus altijd verstopt is. In dat geval doe je er goed aan om een afspraak bij de huisarts te maken. Je gezondheid is belangrijk, en ook in het geval van een verkoudheid kan je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Wij wensen je alvast veel beterschap!

Lees ook: 7 huismiddeltjes tegen griep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here