DELEN

Kurkuma (geelwortel) is een natuurlijk antiseptisch en antibacterieel middel. De Kurkuma komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en staat daar al duizenden jaren bekend als het middel tegen allerlei kwalen. Kurkuma ontstaat door de wortel van de geelwortelplant te koken, te drogen en vervolgens te vermalen. De overgebleven Kurkuma wordt in vele culturen gebruikt voor allerlei lichamelijke kwalen en biedt daar ook vele preventieve werkingen.

Buiten dat lijken de effecten voor onze hersenen en ons lichaam oneindig. Er zijn in het totaal al meer dan 600 verschillende positieve werkingen en toepassingen van kurkuma en de onderzoeksresultaten blijven maar komen.

Antibacterieel

Omdat kurkuma een natuurlijk antiseptisch en antibacterieel middel is, is het handig voor het desinfecteren van snijwonden en brandwonden. Kurkuma bevat de stof curcumine, een krachtige antioxidant. Deze antibacteriële eigenschappen maken kurkuma een krachtig middel. Zo heeft het aangetoond om, gecombineerd met bloemkool, prostaatkanker te voorkomen en groei van bestaande prostaatkanker te stoppen. Uit onderzoek blijkt kurkuma ook de verspreiding van borstkanker bij muizen tegen te gaan. Behalve dat kan het ook uitzaaiingen en melanomen voorkomen en zorgt het ervoor dat bestaande melanoomcellen zichzelf vernietigen. Een krachtig antibacterieel middel dus.

Afweersysteem

Kurkuma geeft het natuurlijke afweersysteem een flinke boost. De bovengenoemde stof curcumine is een krachtige antioxidant die het afweersysteem versterkt. Behalve dat draagt het ook bij aan het voorkomen van hart- en vaatzieken, werkt het als een ontstekingsremmer tegen mogelijke infecties en heeft het een effect op de vetstofwisseling. Dit is weer gunstig voor mensen met diabetes type 2. Bij regelmatig gebruik van Kurkuma wordt het afweersysteem in zodanige mate versterkt dat het de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verminderen.

Mentaal

Kurkuma is ook nog eens goed voor de hersenen. Het verbetert je geheugen en zorgt ervoor dat aangeleerde vaardigheden op peil blijven. Bij regelmatige inname zou het zelfs ziekten als Alzheimer en Parkinson kunnen voorkomen.

Bereiding

Met al deze gezondheidsvoordelen zou je haast wel gek zijn om niet dagelijks wat Kurkuma aan je voeding toe te voegen. De poeder is gelukkig ook gewoon in capsules verkrijgbaar en kan hierdoor gemakkelijk als kruid aan allerlei gerechten toegevoegd worden. Wel wordt aangeraden om Kurkumapoeder niet te hoog te verhitten; dit zou de geneeskrachtige functie verloren laten gaan.

Tip: Wanneer Kurkuma gecombineerd wordt met zwarte peper kan de opname van curcumine tot wel 20 maal verbeterd worden. Voeg dus dagelijks een snufje Kurkuma en zwarte peper toe aan je gerechten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here