DELEN

Voelen jouw voeten ook wel eens aan als ijsklompen? Koude voeten hebben is echt niet leuk. Zeker niet als je wilt gaan slapen, want dan kunnen die ijsklompen er ook nog eens voor zorgen dat je niet in slaap kunt vallen. Wat te doen tegen koude voeten? Het dragen van dikke, warme sokken is alvast een goed begin, maar soms is dat onvoldoende om je voeten warm te krijgen. Gelukkig zijn er een aantal huismiddelen die je koude voeten opwarmen. Wij zetten ze hieronder op een rijtje voor je!

wat te doen tegen koude voeten

Waarom jij meer last hebt van koude voeten dan een ander

Als het koud genoeg is, zal iedereen op den duur last krijgen van koude voeten. Maar de één heeft er sneller last van dan de ander. Dikwijls komt dat omdat je bloedsomloop niet optimaal is. Als je bloedsomloop verbetert, zal je minder last van ijsklompen hebben.

Soms zijn koude voeten het gevolg van een achterliggend medisch probleem zoals bloedarmoede of diabetes. Ook alcoholgebruik, roken en ongezonde voeding hebben een negatief effect op je bloedsomloop.

wat doen tegen koude voeten

Wat te doen tegen koude voeten?

1. Voetmassage met warme olie

Wat doen tegen koude voeten? Je voeten masseren is een makkelijke manier om je bloedsomloop te stimuleren. En warme olie maakt zo’n massage nog fijner! Je kunt verschillende soorten olie gebruiken, bijvoorbeeld amandelolie, kokosolie of tea tree olie. Het is maar net wat jij het fijnste vindt!

Verwarm de olie in een kommetje in de microgolf of een pannetje op het vuur, en breng het aan op je koude voeten. Begin met masseren bij je tenen en werk naar je enkels toe. Kneed je voeten een paar keer stevig. Doe dit zo’n tien minuten per voet en trek daarna katoenen sokken aan. Wanneer je dit iedere avond doet, dan heb je altijd lekker warme voeten voor het slapen!

2. Een wisselbad

Tips tegen koude voeten? Nog een makkelijke manier om je voeten warm te krijgen, is een voetbad met afwisselend warm en koud water. Vul twee emmers die groot genoeg zijn voor je voeten met water: één emmer met warm water en één emmer met koud water. Als je het fijn vindt, kan je een paar druppels essentiële olie toevoegen. Denk aan lavendelolie, pepermuntolie of rozemarijnolie.

Week je voeten twee minuten in het koude water en doe ze dan een minuut in het warme water. Blijf dit gedurende een kwartiertje herhalen of tot je voeten warm genoeg zijn. Droog je voeten vervolgens af en trek warme sokken aan.

3. Badje met zuiveringszout

Wat kun je doen tegen koude voeten? Een goede remedie tegen koude voeten is een badje met warm water en zuiveringszout. Het warme water verwarmt je voeten en het magnesium sulfaat in het zuiveringszout wordt snel opgenomen door je lichaam. Een magnesiumtekort kan namelijk ook een oorzaak van koude voeten zijn.

Meng 100 gram zuiveringszout in een emmer warm water, en roer tot alles is opgelost. Week je voeten zo’n 15 à 20 minuten en droog ze af. Wanneer je dit een paar keer per week herhaalt, zal je minder last hebben van ijsklompen.

4. Pittige peper

Wat helpt tegen koude voeten? Een goed middel tegen koude voeten is peper. Pepers bevatten het stofje capsaïcine en dat bevordert de bloedsomloop. Je kunt pittige pepers eten, maar je kunt ook een zalf met capsaïcine op je voeten smeren. Tijgerbalsem rood en Midalgan zijn voorbeelden van verwarmende crèmes. Daarnaast bestaan er ook supplementen met capsaïcine.

5. Gember

Wat te doen tegen koude voeten? Ook gember is een goed middel! Het is namelijk een verwarmend kruid dat de bloedsomloop stimuleert. Je kunt gember op verschillende manieren gebruiken.

  • Gemberthee: Snijd een paar plakken verse gember en doe deze in een pannetje met water. Laat het water koken en laat de stukken gember 20 minuten trekken op een zacht vuur. Nadat je dit even hebt laten afkoelen, kan je eventueel wat citroen en/of honing toevoegen. Gemberthee kan je zo vaak drinken als je wilt!
  • Gemberbadje: Laat water koken en voeg een paar stukken gember toe. Laat het even trekken en afkoelen. Vervolgens week je je voeten er een kwartiertje in en voilà!

Wist je trouwens dat gember ook ideaal is om je weerstand te versterken?

6. Groene thee

Wat doen tegen koude voeten? Groene thee is niet iets wat direct resultaat zal hebben, maar wat een beetje tijd nodig heeft. Het drinken van groene thee versterkt je bloedvaten en daardoor je bloedsomloop. Net zoals bij gember kan je het op verschillende manieren gebruiken. Zo kan je 2 à 3 koppen groene thee per dag drinken of laat een paar zakjes thee in water trekken waar je je voeten in laat weken.

7. Ijzer en magnesium

Ook ijzer en magnesium spelen een belangrijke rol bij een goede bloedsomloop. Eet dus voldoende van deze mineralen om warme voeten te krijgen. Ijzer vind je onder andere in appels, dadels, amandelen, olijven, rood vlees, groene bladgroenten en oesters. Magnesium vind je onder andere in avocado, komkommer, aardappelen, volkoren granen, noten en zaden.

8. Een gezonde levensstijl

Tenslotte delen we één van de beste tips tegen koude voeten en dat is een gezonde levensstijl hebben. Ga regelmatig wandelen, joggen of fietsen om je benen te versterken en je bloedsomloop optimaal te houden. Eet gezond en gevarieerd, en stop met roken. Werk je aan een bureau? Sla je benen dan niet over elkaar als je zit!

wandelen

Zo, dit zijn een aantal tips tegen koude voeten. Zijn je ijsklompen hardnekkig? Laat dan je ijzergehalte, bloeddruk en cholesterol eens checken bij de huisarts. Misschien heb je wel een ijzertekort of is er een ander onderliggend probleem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here