DELEN

Ongeveer een half miljoen Belgen heeft astma. Zonder puffer komen ze niet buiten, en van een ernstige astma aanval moeten ze vaak dagenlang bekomen. Maar wat is astma precies? Wat is een astma aanval? En hoe kan je astma behandelen (zonder medicijnen)? Je leest er alles over in deze blogpost!

wat is astma

Wat is astma precies?

Astma wat is dat? Dit is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Deze zijn gevoeliger dan normaal en vernauwen sneller bij prikkels zoals allergenen, rook, vervuiling en temperatuurwisselingen. Bovendien is het de meest voorkomende chronische ziekte bij (jonge) kinderen. Ook mensen boven de veertig jaar hebben er meer last van.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van astma zijn kortademigheid, benauwdheid, een piepende ademhaling, nachtelijk hoesten, eventueel hoesten bij inspanning en ademnood. Daarnaast kan er overmatige slijmproductie optreden, alsook allergische neus-, oog- en huidklachten.

Wat is een astma aanval?

Wat gebeurt er bij een astma aanval? Bij een aanval trekken de lagere luchtpijptakken plotseling samen waardoor ernstige benauwdheid kan ontstaan. Bij chronische astma heb je ook last van aanhoudende kortademigheid.

wat is een astma aanval

Is het erfelijk?

De aanleg voor astma is erfelijk. In sommige families komt het vaker voor dan in andere. Factoren zoals rook en luchtvervuiling vergroten de kans op astma. Dit is ook de reden waarom het vaker voorkomt in steden dan op het platteland.

Behandeling astma

Allereerst is het belangrijk om uitlokkende prikkels te vermijden. Daarnaast worden er twee soorten luchtwegverwijdende medicijnen voorgeschreven. Dit zijn kortwerkende ontstekingsremmers of corticosteroïden als noodmedicatie.

Astma behandelen zonder medicijnen

Ondanks de luchtvervuiling en de hoeveelheid fijn stof in de lucht, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Met onderstaande tips kan je zowel binnenshuis als buitenshuis je steentje bijdragen!

wat is astma precies

Binnen

Mensen brengen het meeste van de tijd binnen door in gesloten ruimtes. Daarom zijn de volgende zaken heel belangrijk.

  • Gebruik niet dagelijks geurkaarsen, wierook of andere huisparfums. Deze kunnen de luchtwegen namelijk flink irriteren.
  • Gebruik geen straffe reinigingsmiddelen. Dikwijls kan je al veel schoonmaken met warm water.
  • Leg iedere week fris gewassen lakens op je bed.
  • Verlucht dagelijks elke kamer. Tien minuutjes is reeds voldoende. Zorg ook voor genoeg ventilatie.
  • Een luchtreiniger kan wonderen doen. Kies voor een reiniger met een speciale filter die naast geurtjes ook stof aanpakt.
  • Dikwijls is de lucht binnen te droog of te vochtig. Een luchtbevochtiger regelt de vochtigheidsgraad. Op die manier krijg je minder kans op infecties op de luchtwegen en houd je ook bacteriën en schimmels uit je huis.

Buiten

  • Probeer zo weinig mogelijk met de wagen te rijden. Hiermee draag je bij aan de luchtvervuiling. Daarnaast krijg je in de auto zelf meer vervuilde lucht binnen door uitlaatgassen van andere auto’s. Wil je een nieuwe auto kopen? Kies dan voor een elektrische auto of een hybride exemplaar.
  • Vermijd om te fietsen in de spits op zeer nauwe, drukke straten waar zich meer verontreiniging opstapelt.
  • Over het algemeen ga je beter rustig te voet naar het werk dan met de fiets. Dit omdat je bij fysieke inspanningen meer vervuilde lucht inademt. Echter is fysiek actief zijn nog altijd gezonder dan iedere dag achter het stuur zitten, zelfs bij een minder goede luchtkwaliteit.

Lees ook: 5 tips voor een gezond binnenklimaat in coronatijden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here