DELEN

Echinacea Purpurea, ook wel gekend in de volksmond als rode zonnehoed, egelkop of purperrode kegelbloem, is meer dan alleen een mooi sierplantje. Het heeft ook een geneeskrachtige werking die erg van pas kan komen in deze koudere periode. Wat is Echinacea? En wat zijn de belangrijkste Echinacea voordelen? Je leest er alles over in deze blogpost!

Echinacea

Wat is Echinacea?

Echinacea kent haar oorsprong in Noord-Amerika. Al eeuwenlang was deze sierplant een zeer geliefd middel van de inheemse indianenstammen om allerlei aandoeningen te behandelen. Zo gebruikten ze de bloem van de plant voornamelijk om slangen- en insectenbeten, infecties, hoest en koorts te genezen. Ook bij keelpijn, tandpijn en abcessen rekenden de indianen op de kracht van Echinacea door op de wortel van de plant te kauwen.

Echter heeft het nog jaren geduurd voordat de rode zonnehoed haar intrede deed in Europa. Pas in de negentiende en twintigste eeuw kon een westerse arts, H.C.F. Meyer, de geneeskrachtige werking van Echinacea wetenschappelijk aantonen. Hierdoor werd de rode zonnehoed een van de meest gegeerde middelen om de weerstand op peil te houden en een verkoudheid te helpen voorkomen. Perfect voor het najaar dus!

Echinacea voordelen

Wat zijn de Echinacea voordelen?

Is Echinacea purpurea geneeskrachtig? Ja, rode zonnehoed zit boordevol vitaminen, mineralen en flavonoïden die een effect hebben op je algemene gezondheid. Maar wat kan deze rode zonnehoed nog allemaal? Wij zetten de belangrijkste Echinacea voordelen op een rijtje voor je!

Ondersteunt je immuunsysteem

Het bekendste voordeel van rode zonnehoed is dat het je afweersysteem ondersteunt. De bloem, bladeren en wortel bevatten tal van stoffen zoals vitamine C, ijzer en selenium, die bijdragen aan de normale werking van het immuunsysteem.

Daarnaast bevat het ook een hoge hoeveelheid flavonoïden. Dit zijn zeer krachtige antioxidanten die de opname van vitamine C ondersteunen. Op die manier biedt rode zonnehoed dus een dubbele ondersteuning aan je weerstand. Dit is erg handig in de herfst en winter omdat je immuunsysteem dan meestal wat zwaarder op de proef wordt gesteld.

Echinacea werking huid

Doordat rode zonnehoed het immuunsysteem ondersteunt, helpt het ook om bacteriën, virussen en schimmels op de huid te bestrijden. Welke stof daar precies verantwoordelijk voor is, is tot op heden niet duidelijk. Deze antibacteriële werking van rode zonnehoed kan tijdens de herfst en winter erg van pas komen, wanneer je bijvoorbeeld door de koudere temperaturen wat meer last begint te krijgen van acne of eczeem. Er bestaan tal van lotions op basis van Echinacea, die speciaal samengesteld zijn om dergelijke huidproblemen aan te pakken.

Voorkomen en genezen

Nog een van de Echinacea voordelen is dat het zowel preventief als curatief gebruikt kan worden. Dat wil zeggen dat je enerzijds minder vatbaar bent voor een griep of verkoudheid, en anderzijds ook minder last hebt van de symptomen. Daarnaast wordt rode zonnehoed doorgaans ook goed verdragen en heeft het in de aanbevolen dosis nauwelijks bijwerkingen. Kortom, rode zonnehoed is ideaal om zonder problemen het najaar door te komen!

Echinacea vitamine

Hoeveel Echinacea per dag?

Hoewel rode zonnehoed een zeer positief effect heeft op je lichaam, kan je het toch niet zomaar blijven nemen wanneer je maar wil. De krachtige werking van deze plant kan op lange termijn je lichaam uit balans brengen. Je kan het dus het beste innemen voor een kortere periode, maximaal drie weken, wanneer je merkt dat je bijvoorbeeld wat verzwakt bent of last begint te krijgen van lichte verkoudheidssymptomen. Je kunt een rode zonnehoed supplement het best bij elke maaltijd innemen met een groot glas water voor een betere opname.

Let op: rode zonnehoed wordt niet aanbevolen voor kinderen jonger dan twaalf jaar en ook niet tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

Wat zijn de beste Echinacea soorten?

Supplementen op basis van rode zonnehoed bestaan in verschillende vormen, afhankelijk van de reden waarvoor je het wilt gebruiken. Dikwijls wordt rode zonnehoed voor inwendig gebruik ingenomen om het immuunsysteem te ondersteunen en griep- of verkoudheidssymptomen te beperken. Bovendien kan het inwendig gebruik van een supplement op basis van rode zonnehoed ook ondersteuning bieden bij ontstekingen en huidkwaaltjes.

Tenslotte kan je rode zonnehoed ook terugvinden in ontsmettende zeep, lotions, antiseptische zalven of druppels voor uitwendig gebruik. Die zijn dikwijls gericht op het helpen behandelen van huidproblemen zoals acne of eczeem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here