DELEN

Nu veel mensen inmiddels aan de keukentafel werken in plaats van op kantoor achter een eigen bureau, is ergonomisch werken best lastig geworden. Heb je de laatste tijd één van onderstaande klachten, let dan op dat je geen muisarm hebt. Het klinkt wellicht onschuldig, maar zo’n blessure loop je liever niet op. Wat is een muisarm? Wat zijn de symptomen? En welke muisarm behandeling bestaat er? Je leest er alles over in dit artikel!

muisarm

Wat is een muisarm?

Wat is muisarm? Dit is een blessure aan spieren in je arm, nek, pols en schouder. Vooral mensen die veel en langdurig achter de computer zitten en veel gebruikmaken van de muis lopen risico om een blessure te krijgen. Gelukkig is niet iedereen er even gevoelig voor. Vaak spelen er ook andere oorzaken mee zoals stress. Bovendien ontstaat zo’n blessure niet van de ene dag op de andere. Vaak gaan er allerlei eerste symptomen aan vooraf. Helaas worden die symptomen vaak genegeerd waardoor de gevolgen uiteindelijk heftiger zijn. Ga dus bij jezelf ten rade of je last hebt. Een muisarm voorkomen is nog altijd het beste!

Wat zijn de symptomen?

Een muisarm begint met lichte klachten. Zo kan je een pijnlijk of dof gevoel krijgen in je pols, vingers, handen of schouders. Een muisarm bovenarm komt ook wel eens voor. Wanneer je deze klachten ervaart, is het verstandig om op tijd aan de bel te trekken. Neem iets vaker rust, strek je polsen, pas je houding aan of kies voor een ergonomische muis tegen muisarm. Wanneer je geen actie onderneemt, dan kunnen de klachten een stuk erger worden. Als je niet aan het werk bent, kan je last krijgen van een brandende pijn of tintelend gevoel in je spieren en gewrichten. Soms kunnen er zelfs zwellingen ontstaan en kan de pijn ervoor zorgen dat je slecht slaapt.

Muisarm behandeling

Een specifieke muisarm behandeling is er niet. Ontspanning, bewegen en het tijdelijk niet gebruiken van de pijnlijke lichaamsdelen zijn belangrijke aandachtspunten. Door hierop te letten, zullen de klachten afnemen. Je kunt wel preventieve maatregelen nemen om het krijgen van een muisarm te voorkomen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen! Hoe je dat precies doet? Wij geven je een aantal tips!

  • Zorg dat je bureaustoel en bureau afgesteld staan op de goede hoogte, en dat je toetsenbord en muis op de juiste plaats staan.
  • Schaf ergonomisch verantwoorde spullen aan. Het is misschien een investering maar het draagt wel bij muisarm voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een polssteun om je pols een beetje te ontlasten en een ergonomische muisarm muis.
  • Indien het mogelijk is voor jou, gebruik de muis dan af en toe met je ‘verkeerde’ hand om de werklast van je goede hand te verdelen.
  • Neem tussen het werken door regelmatig een rustpauze. Blijf niet achter je computer zitten, want dan blijf je de muis gebruiken, maar maak liever een rondje in huis. Hiermee kan je niet alleen een muisarm voorkomen, het draagt ook bij aan productief thuiswerken.
  • Doe regelmatig oefeningen om je polsen, vingers, armen en schouders voldoende te stretchen.

Omdat er niet echt een behandeling muisarm bestaat, is het belangrijk dat je bovenstaande tips opvolgt. Zeker als je reeds last hebt van de eerste symptomen. Door je handen voldoende te laten rusten, kan je een blessure voorkomen!

Lees ook: Hoe haal je het beste uit je thuiskantoor?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here