DELEN

Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad: de koortslip. Het is vaak pijnlijk, irriterend en werkt erg ontsierend. Een andere naam voor de koortslip is herpes labialis, de naam geeft aan dat het een herpes virus is en dus besmettelijk. Ongeveer een op de drie mensen krijgt te maken met een koortslip en vaak keert de koortslip terug. Ondanks alle ongemakken is het bestrijden van een koortslip redelijk eenvoudig.

Een koortslip behandelen

Heb je last van een koortslip dan hoef je dit niet met medicatie te behandelen, de verschijnselen zullen vanzelf verdwijnen. De symptomen van de koortslip kun je echter wel verminderen:

  • Branderig of tintelend gevoel:

Gebruik bij een branderig of tintelend gevoel een anti virale crème. Deze crème beperkt de activiteit van het virus en voorkomt een snelle vermenigvuldiging waardoor de klachten afnemen. Een anti virale crème is gewoon bij de apotheek te koop zonder recept. Smeer de crème vijf maal daags op de lippen. Na enige dagen zou er verlichting moeten optreden. Als je al last hebt van blaasjes of kleine korstjes op de lip(pen) dan zal een anti virale crème weinig effect hebben, in dat geval is het beter om een neutrale crème te gebruiken die de lippen verzacht.

  • Vorming van blaasjes

Indien er sprake is van de vorming van blaasjes (zonder korstvorming) kan je overwegen om zinkoxyde of zinksulfaat te gebruiken. Hierdoor drogen de blaasjes sneller uit. Voor het gebruik van zinkoxyde of zinksulfaat is geen beperking; je kan het naar behoefte aanbrengen. Lidocaïnevaselinecrème helpt om de pijn te verlichten en kan het uitdrogen van de blaasjes stimuleren.

Voor het gebruik van crèmes geldt altijd dat je het met mate moet gebruiken. Breng de crème aan in een dunne laag en smeer het niet geheel uit over de lippen. Op die manier voorkom je een verdere verspreiding van het virus.

Ernstige klachten

Bij ernstige klachten zoals pijn en blaasvorming kan het zinvol zijn om de huisarts te raadplegen. Op verzoek kan de huisarts een kuur voorschrijven met antivirale tabletten zoals aciclovir of valaciclovir. Dit is vaak een korte kuur die je geheel dient af te maken. Houdt er wel rekening mee dat een dergelijke kuur enkel effectief is als je er mee begint op het moment dat de eerste klachten zich manifesteren.

koortslip

Verspreiding van het herpesvirus voorkomen

Ook al kan je een besmetting niet altijd voorkomen, een verspreiding van het virus is wel degelijk mogelijk. Doordat het herpesvirus makkelijk overdraagbaar is kan je zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat mensen in je directe omgeving besmet raken.

  • Voorkom het aanraken van de koortslip.
  • Een goede hygiëne helpt tegen de verspreiding van het virus. Was de handen regelmatig met zeep en droog ze goed af.
  • Gebruik schone kopjes of glazen en laat anderen er niet uit drinken.
  • Producten zoals een handdoek en tandenborstel enkel zelf gebruiken.
  • Hoe fijn het ook is om je partner te knuffelen, probeer het even een paar dagen te voorkomen

Lees ook: Deze natuurlijke middeltjes helpen tegen tandplak

Heb jij wel eens last gehad van een koortslip? Laat het ons weten in de comments hieronder!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here