DELEN

Er is niets zo vervelend dan gevoelige of pijnlijke tanden. Helaas krijgt ongeveer 45% van de mensen in Nederland er weleens mee te maken. Gevoelige tanden kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Om de gevoeligheid aan te pakken is het belangrijk om eerst te kijken waar de last vandaan komt.

Bezoek je tandarts

Heb je last vaak last van gevoelige tanden wacht dan niet te lang met het maken van een afspraak bij je tandarts. Als die vervelende pijnscheuten steeds terugkeren kan het betekenen dat er iets aan de handen is met je tanden en kiezen. Zo kan het zijn dat er ergens gaatjes zitten in je gebit. Wacht je te lang met het repareer van het gaatje dan kan het zijn dat de zenuw in je tand of kies gaat ontsteken. Ook kan de tandarts eventuele andere zaken uitsluiten en je een gericht advies geven.

Mondhygiëniste

Gevoelige tanden ontstaan vaak doordat het tandvlees ontstoken is. Het tandvlees ziet er dan dik en rood uit en bloed vaak tijdens het poetsen. Het beste wat je in deze situatie kan doen is een afspraak maken bij een mondhygiëniste. Zij zal een status maken over de gezondheid van je tandvlees en het aanpakken van de problemen. Meestal merk je na 3 behandelingen al een groot verschil.

Verander je poets gedrag

Het kan zijn dat je af en toe een onplezierig gevoel ervaart bij je tanden en kiezen door blootliggende tandhalzen. Zeker bij koud eten en drinken kan het zijn dat je op sommige momenten pijnscheuten voelt. Vaak ontstaan blootliggende tandhalzen door verkeerd en te hard poetsen. Vraag bij je tandarts bezoek om uitleg over een goede manier van poetsen. Op de plaatsen waar het tandvlees is terug getrokken komt het helaas niet meer terug. In dit geval is het dus echt voorkomen is beter dan genezen.

gevoelige-tanden-2

Lees ook: Opgetrokken tandvlees? Zo herstel je het!

Tandpasta en mondspoeling

Gelukkig zijn er veel producten op de markt die de gevoeligheid van tanden aanpakt. Zo zijn er verschillende soorten tandpasta’s die na het poetsen een beschermlaagje op je gebit achterlaten. Ook het spoelen met een mondspoeling voor gevoelige tanden kan je verlichting geven. Smeer met je vingertop een klein beetje tandpasta op de meeste gevoelige plekjes en je merkt meteen verschil

Leeftijd

Hoe ouder je wordt hoe sneller je last zal krijgen van gevoelige tanden. Je tandvlees zal zich steeds verder terugtrekken waardoor je blootliggende tandhalzen krijgt. Ook de kans op ontstoken tandvlees neemt ook toe. Verzorg je gebit dus vanaf jonge leeftijd zo goed mogelijk. Poets twee keer per dag, flos en ragers tussen je tanden en breng minimaal 2 keer per jaar een bezoek aan je tandarts en mondhygiëniste. Zo voorkom je echte grote problemen waardoor je minder snel last zal hebben van gevoelige tanden.

Heb jij weleens last van gevoelige tanden? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here