DELEN

Veel mensen hebben momenteel last van keelpijn. Het sombere, slechte weer speelt daarin zeker een rol. Meestal is een pijnlijke keel één van de eerste symptomen van een verkoudheid of griep. Keelpijn bij slikken, eten, praten… alles is pijnlijk. Je kunt dan zuigen op een keeltablet, maar wonderen doet dit helaas niet. Wat te doen tegen keelpijn? Wij geven je vijf tips om snel van je pijnlijke keel af te komen!

keelpijn

1. Wat te doen tegen keelpijn? Gorgelen met zout water

Wat doen tegen keelpijn? Een goed middel keelpijn is gorgelen met zout water. Los een theelepel zout op in een glas lauwwarm water. Neem er een slokje van en gorgel gedurende een minuut met het mengsel. Dit helpt tegen keelpijn en lost het slijm in je keel op. Let op: doe het niet meer dan drie keer per dag want dan veroorzaakt het juist irritatie doordat je slijmvliezen ervan uitdrogen.

2. Wat helpt tegen keelpijn? Drink thee met honing

Wat te doen bij keelpijn? Thee met honing is een prima huismiddeltje tegen een pijnlijke keel. Honing heeft een bacterie- en schimmelremmende werking, ideaal als je last hebt van een pijnlijke keel of verkoudheid. Bovendien legt honing een beschermend laagje in je keel waardoor je minder last hebt van irritatie. Ook een warme drank, zoals thee, heeft een verzachtend effect op je pijnlijke keel. Door er een lepeltje honing aan toe te voegen, heb je twee natuurlijke middelen in één!

3. Je keel verzachten met ijs

Heb je je amandelen al laten trekken? Dan herinner je je wellicht nog dat je last had van keelpijn bij slikken en dat je ontzettend veel ijs mocht eten na de operatie. De koude van het ijs verdooft namelijk je keel waardoor je minder last hebt van keelpijn. Let wel op: roomijs eet je beter niet. Zoete zuivelproducten kunnen je slijmproductie doen toenemen. Dit is niet goed als je naast een pijnlijke keel ook last hebt van een hoest. Je kiest dus best voor een waterijsje.

waterijs

4. Stomen met heet water

Stomen heeft een ontspannende en verzachtende werking op je keel. Stomen hydrateert je luchtwegen waardoor de irritatie verdwijnt. Keelpijn wat doen? Vul een kom met heet water (net niet kokend) en zet deze op je schoot of op tafel. Hang vervolgens een handdoek over je hoofd en ga zo over de kom met dampend water hangen. Op die manier doet de stoom prima zijn werk, namelijk je keel verzachten. Je doet dit best gedurende een kwartiertje. Indien gewenst kan je het meerdere keren per dag herhalen. Deze tip is trouwens ook handig bij een verstopte neus!

5. Versterk je weerstand!

Een pijnlijke keel is op zich een onschuldig winterkwaaltje. Toch moet je het niet zomaar voorbij laten gaan. Het is namelijk een waarschuwing van je lichaam. Bacteriën zijn je lichaam kunnen binnendringen en hebben schade aangericht. Beginnende keelpijn wijst er dan ook op dat er iets mis is met je weerstand. Wat te doen tegen keelpijn? Versterk je weerstand door veel fruit en groenten te eten, regelmatig te bewegen en voldoende rust en ontspanning in te lassen.

fruit

Zo, dit zijn vijf tips tegen een pijnlijke keel! Hoe lang duurt keelpijn? Bij de meeste mensen gaat een keelontsteking na een week tot tien dagen vanzelf over. De keelontsteking duur is dus meestal een dikke week. Heb jij aanhoudende keelpijn of langdurige keelpijn? Dan doe je er goed aan om naar de huisarts te gaan en dit verder te laten onderzoeken. Wellicht kan de huisarts je een keelontsteking behandeling voorschrijven. Wij wensen je in ieder geval veel beterschap!

Lees ook: Middeltjes voor je gezondheid: welke wel en welke niet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here