DELEN

Heb je al van alles geprobeerd om van overgewicht af te komen, maar zonder succes? Dat kan erg frustrerend zijn en daarnaast is een te hoog BMI niet bevorderlijk voor de gezondheid. Met overgewicht heb je een verhoogde kans op diabetes, hart- en vaatziektes. Bovendien zit je misschien minder lekker in je vel. Als je er zelf niet uitkomt dan kan een ingreep uitkomst bieden. We vertellen je meer over de mogelijkheden.

Plaatselijk vet verwijderen met liposuctie

Soms slaat het lichaam vet op specifieke plekken op. Vaak rond de benen, heupen, billen of buik. Hoeveel je ook sport en dieet, juist op die plaatsen gaat het vet maar niet weg. Door middel van liposuctie kan dat vet op die specifieke plek verwijderd worden. Deze ingreep is binnen een uurtje gepiept en wordt uitgevoerd onder lokale of intraveneuze verdoving.

Je kunt bijvoorbeeld liposuctie uit laten voeren bij Wellness Kliniek in Genk. Daar maken ze gebruik van de Soft-Wet-Technique, een moderne behandeling met snel herstel. Er wordt een speciale vloeistof geïnjecteerd waardoor vetweefsel oplost, waarna het eenvoudig verwijderd kan worden.

Maagverkleining voor oplossen van overgewicht

Maagverkleining voor oplossen van overgewicht

Als je te kampen hebt met obesitas en het middels sporten en diëten niet opgelost krijgt dan kan een maagverkleining uitkomst bieden. Daarvan zijn er verschillende soorten, waarvan de Gastric Sleeve en Gastric Bypass veel uitgevoerde operaties zijn. Met beide operaties verlies je gemiddeld gezien zo’n 70% tot 80% van je overgewicht.

Bij een Gastric Sleeve wordt de maag verkleind tot een soort mouwvorm, waarbij de verbinding tussen de slokdarm en dunne darm behouden blijft. Bij een Gastric Bypass wordt het volume van de maag juist verkleind tot de grootte van een borrelglaasje, en wordt er daarnaast een nieuwe maaguitgang gecreëerd, waardoor voedsel niet meer in de twaalfvingerige darm terecht komt.

Welke van de twee soorten maagverkleiningen past dan het beste bij wie? Dat is afhankelijk van patiënt tot patiënt. Een Gastric Bypass wordt aangeraden aan mensen die regelmatig last hebben van zure oprispingen, of diabetes of een hoog cholesterol hebben. ‘Een goede kliniek zal jou hierin altijd persoonlijk adviseren, het is een keuze die je niet zelf hoeft te maken’, aldus Wellness Kliniek Genk, die naast liposuctie ook deze operaties uitvoert.

Tijdelijk maag verkleinen met maagballon

Een minder voorkomende ingreep is de maagballon, een soort ballon die in de maag wordt opgepompt om de inhoud van de maag te verkleinen. Hierdoor val je gemiddeld 15 kilo af. De maagballon wordt normaliter binnen 6 maanden verwijderd. Na die tijd is het zaak om je nieuwe voedingspatroon door te zetten, omdat je anders weer aankomt. Je moet er echter rekening mee houden dat je maaginhoud na het verwijderen van de ballon weer groter wordt, waardoor dit voor de lange termijn een minder effectieve keuze is voor een Gastric Sleeve of Bypass operatie.

Hetzelfde geldt overigens voor de maagring die om de maag wordt geplaatst om de inhoud te verkleinen. De elasticiteit van de band kan op den duur oprekken of aangepast worden, of zelfs compleet verwijderd worden. Zowel de maagballon als maagring operatie krijgen vaak niet de voorkeur ten opzichte van de Gastric operaties, omdat deze tweede als stukken effectiever worden gezien. Deze geven het beste resultaat als het gaat om het verbeteren van de levenskwaliteit en het blijvend aanpakken van het overgewicht op lange termijn.

Gezondheid in orde voor operatie

Voordat je een ingreep voor gewichtsverlies ondergaat zal een goede kliniek altijd met jou de mogelijkheden en risico’s doorlopen. Is je algemene gezondheid in orde? Is je BMI hoog genoeg voor de Gastric operaties? Heb je last van oedeem (in dat geval is liposuctie niet erg effectief)? Welke medicijnen slik je? Zo dien je bijvoorbeeld te stoppen met het nemen van bloedverdunners vooraf aan de behandeling en onderga je in sommige gevallen een medisch onderzoek. Je lichaam moet immers sterk genoeg zijn om de ingreep te ondergaan.

Liposuctie met lipofilling

Wat overigens nog leuk is om te weten, is dat liposuctie gecombineerd kan worden met de techniek lipofilling. Hierbij wordt het afgenomen vet gezuiverd en opnieuw geïnjecteerd in andere delen van het lichaam, daar waar je meer rondingen wilt. Heb je bijvoorbeeld relatief dikke benen maar kleine borsten? Dan kan er vaak een borstvergroting met eigen vet worden gedaan. Ook biedt lipofilling uitkomst voor het vergroten van de lippen, opvullen van lijntjes of het vergroten van de lippen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here