DELEN

De bevolking van Westerse landen kampt verrassend vaak met een vitamine tekort. Deze deficiëntie is eigenlijk best vreemd, omdat we toegang hebben tot veel gezond en gevarieerd voedsel. Hoe komt het dan dat er zoveel mensen een vitamine tekort hebben? En wat doe je eraan?

Hoewel we veel gevarieerd eten kunnen kopen, doen we dat minder dan verwacht. We eten vrij vaak fastfood of we eten groenten zo ver doorgekookt dat er nauwelijks nog vitamines in zitten. Daarbij komt dat ook groenten en fruit minder vitamines zijn gaan bevatten. Sinaasappels bevatten bijvoorbeeld veel vitamine C. Ze worden nu echter gekweekt op enorme terreinen waar de grond langzaam uitgeput raakt. Het gevolg is dat zelfs een bron van vitamine C als de sinaasappel of de bloemkool, steeds minder ervan bevat. Dit geldt in nog sterkere mate voor verschillende groentes. Door uitputting van de grond moet er meer van dezelfde groente of fruit gegeten worden om genoeg vitamines binnen te krijgen.

Tekort aan zonlicht

Naast de verarming van het voedsel, komen Westerse mensen vaak te weinig buiten. Met name in de noordelijke regio’s (België, Nederland en Engeland) kampen we daardoor met vitamine D tekort. Deze vitamine wordt aangemaakt door blootstelling van de huid aan zonlicht. Maar we zijn veel meer binnenshuis gaan leven en veel mensen hebben een kantoorbaan. Daardoor hebben verrassend veel mensen een tekort aan vitamine D.

Wanneer laten testen bij de huisarts?

Vitamine tekorten kunnen leiden tot allerlei problemen met de gezondheid. De ene vitamine doet dat duidelijker dan de andere. Vooral vitamine D en vitamine B12 staan erom bekend dat ze zorgen voor klachten als je een tekort hebt. Ook magnesium, een belangrijk mineraal, kan dat doen. Als je veel klachten hebt (met name vermoeidheid, verlies van focus, rusteloosheid), is het goed om naar de huisarts te gaan. Die kan met bloedonderzoek bekijken of de belangrijkste vitamines en mineralen in orde zijn.

Aanbevolen: het nemen van supplementen

Supplementen zijn in veel gevallen een verstandige keus. Vooral voor kinderen die moeilijke eters zijn, voor pubers in de groei, voor zwangere vrouwen en voor 50-plussers wordt aangeraden om supplementen te nemen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een multi-vitamine preparaat. Let er wel op waar je deze koopt, want veel drogisterijen en natuurwinkels vragen een hoge prijs. De vitamines van Flinndal worden alleen online aangeboden, waardoor je ze een stuk goedkoper kunt krijgen. De kwaliteit wordt gewaarborgd en regelmatig gecheckt zodat je zeker kunt zijn van goede producten.

Weet je niet zeker of je een vitaminetekort hebt? Dan moet je goed kijken naar je eigen leefstijl en voeding. Eet jij gevarieerd en krijg je genoeg groente en fruit binnen? Kom je regelmatig buiten en geniet je dan van de zon? En val je niet in een van de risicogroepen? Dan zijn extra vitamines voor jou niet nodig. In alle andere gevallen is een extra dosis vitamines een verstandige keuze voor een gezond lichaam.

DELEN
Vorig artikelLast van hooikoorts, zo kom je ervan af
Volgend artikel6 tips om je slaapkamer zo comfortabel mogelijk te maken
Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here