DELEN

AED staat afgekort voor Automatische Externe Defibrillator. Een AED is een draagbaar apparaat dat in veel gevallen het hartritme weer kan herstellen wanneer iemand een hartstilstand heeft. De AED doet dit door middel van het geven van een elektrische schok. Bij een hartstilstand staat het hart namelijk meestal niet helemaal stil. De hartkamers trekken niet meer samen (dit wordt ventrikelfibrilleren genoemd) en de elektrische schok van een AED zorgt ervoor dat het hart gereset wordt. Na deze ‘reset’ gaat het hart normaliter weer op het normale tempo kloppen. Deze rest wordt het defibrilleren genoemd.

Aanwezigheid van een AED

Een AED kan levens redden. Het is dan ook voor alle bedrijven verplicht om een of meerdere AED’s aanwezig te hebben in het bedrijfspand. Het is niet voor niets dat steeds meer bedrijven een extra Philips AED kopen. Hoe meer AED apparaten er op verschillende locaties aanwezig zijn, hoe groter de kans dat er eentje binnen handbereik is in geval van nood.

Het bedienen van een AED

Een AED bevat 2 elektroden die op de borstkas van het slachtoffer geplakt moeten worden. De AED analyseert vervolgens het hartritme van het slachtoffer en geeft vervolgens precies aan wat er moet gebeuren. Het kan zijn dat je door moet gaan met reanimeren of dat er op een knop gedrukt moet worden om een elektrische schok toe te dienen. De AED zal dan ook geen opdracht tot elektrische schok geven als het hart stilstaat of gewoon goed functioneert.

Reanimeren zonder schok

Het kan zo zijn dat het AED apparaat aangeeft dat er doorgegaan moet worden met reanimeren. Reanimeren is ook van groot belang tijdens een hartstilstand. Het houdt de bloedsomloop in stand totdat de professionele hulpverleners aanwezig zijn. Om het reanimeren onder de knie te krijgen kun je gewoon een reanimatiecursus volgen. Met deze cursus weet ook jij namelijk wat je te doen staat in geval van nood; en dat kan levens redden.

Wie mag een AED bedienen?

Een AED mag door iedereen bediend worden. Wel wordt er in veel gevallen aangeraden om dit door de bedrijfshulpverleners te laten doen. Deze hebben namelijk vaker met een AED gewerkt en weten precies hoe ze moeten reanimeren of hoe de AED werkt. Ze hebben het een paar keer geoefend, en oefening baart kunst. Maar als je toch echt een AED moet gebruiken zonder de hulp van een bedrijfshulpverlener, dan is dit gewoon toegestaan. Wellicht een reden om toch maar eens een reanimatie of EHBO cursus te volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here