DELEN

Word je dik van de pil of is dit slechts een fabeltje? De pil is een veelgebruikt middel om zwangerschap te voorkomen. Echter staat ze erom bekend dat je ervan kunt bijkomen, maar klopt dat wel? Wij zochten het voor je uit!

word je dik van de pil

Word je dik van de pil?

De (combinatie)pil bestaat uit twee hormonen: oestrogeen en progesteron. Progesteron zorgt ervoor dat je niet zwanger kunt worden, en door het oestrogeen heb je een regelmatige, voorspelbare cyclus. De pil brengt een heleboel veranderingen in je lichaam met zich mee, maar kan je ook dik worden van de pil? Welke pil bijwerkingen zijn er?

Vocht vasthouden door de pil

Word je van de pil dik? Het oestrogeen in de pil zorgt ervoor dat je lichaam sneller vocht opneemt en vasthoudt, wat extra kilootjes creëert. Dit kan ervoor zorgen dat je zo’n drie à vijf kilo bijkomt tijdens het eerste jaar. Dikwijls verlies je die kilo’s weer, net als dat opgeblazen gevoel, die bredere vingers of zware enkels.

Meer honger door de pil

Dikker worden door de pil, komt dat omdat je meer eet? Door de hormonale veranderingen in je lichaam, krijg je inderdaad meer eetlust. Dikwijls besef je dit niet, maar langzaam sluipen die extra koekjes en chocolaatjes je eetpatroon in. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat je meer zin krijgt in suikers en vetten. De oestrogeen in de pil zorgt er dan weer voor een verstoring in je metabolisme. Hierdoor zal je vetverbranding minder snel werken. Het is dus zeker geen goede combinatie te noemen.

dik worden van de pil

Kan je dik worden van de pil: ja of nee?

Je kunt van de pil dikker worden maar dit komt niet door de pil zelf, wel door je eetgewoontes. Gelukkig kan je er dus wel iets aan doen! Het gaat er vooral om dat je je bewust wordt van je eetpatroon. Let er ook op dat je genoeg water drinkt want dit zal ervoor zorgen dat je lichaam minder snel vocht zal vasthouden.

Merk je toch op dat de pil niet het juiste anticonceptiemiddel is voor jou? Maak dan een afspraak met je huisarts of gynaecoloog om de alternatieven te bespreken.

Lees ook: De anticonceptiepil: doen of laten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here