DELEN

Het is weer mandarijnentijd en ook dit jaar behoort deze citrusvrucht tot één van de populairste fruitsoorten. Dat is niet zo vreemd want mandarijnen zijn heel lekker. Zijn mandarijnen gezond? Jazeker! Een mandarijn bevat veel vitamine C en antioxidanten, maar er zijn nog meer gezondheidsvoordelen. Wij zetten ze graag op een rijtje voor je!

mandarijnen gezond

1. Mandarijnen gezond: een gezonde huid

Om je huid gezond en glad te houden, maak je vaak gebruik van een dag- en nachtcrème. Maar wist je dat gezonde voeding ook kan bijdragen aan een gezonde huid? Allereerst is het belangrijk om dagelijks 1,5 à 2 liter water te drinken zodat je lichaam voldoende vocht binnenkrijgt. Daarnaast hebben bepaalde voedingsmiddelen, zoals mandarijn, een positief effect op je huid.

Hoe gezond zijn mandarijnen? Een mandarijn bevat allerlei vitaminen, mineralen en antioxidanten. De antioxidanten die in deze citrusvrucht zitten, kunnen helpen bij oxidatieve stress, wat zeer slecht kan zijn voor de huid. Daarom kan mandarijnen eten de oplossing zijn!

2. Mandarijnen bevatten veel vezels

Waar is mandarijn gezond voor? Mandarijnen zitten boordevol vezels en dat kan je lichaam goed gebruiken. Als je bijvoorbeeld last hebt van een langzaam werkende stoelgang, dan is mandarijnen eten een goed idee. Die extra vezels komen in dat geval goed van pas! Een mandarijn zorgt ervoor dat de spijsvertering goed werkt en geeft je een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel grijpt naar andere (ongezonde) dingen.

3. Mandarijnen vitamine C

Net als veel andere soorten citrusfruit, bevatten ook mandarijnen veel vitamine C. En dat is een vitamine dat je lichaam goed kan gebruiken in de winter! Vitamine C zorgt er namelijk voor dat bacteriën en virussen je lichaam moeilijk kunnen binnendringen. Dus als je genoeg van deze vitamine binnenkrijgt is de kans kleiner dat je bijvoorbeeld verkouden wordt.

Hoeveel vitamine C zit er in een mandarijn? Een mandarijn bevat ongeveer 40 milligram per 100 gram. Als je nog wat meer vitamine C kunt gebruiken, kies dan eens voor een sinaasappel want deze citrusvrucht bevat nog meer vitamine C dan een mandarijn.

hoe gezond zijn mandarijnen

4. Goed voor de opname van ijzer

Aangezien mandarijn vitamine C bevat, draagt het ook bij aan de opname van ijzer. Mandarijnen zelf bevatten niet veel ijzer, maar de vitamine C helpt wel om je ijzeropname te verbeteren. Je lichaam neemt ijzer uit plantaardige voeding niet zo goed op. Door bij plantaardige ijzerrijke voeding ook vitamine C te eten, verbetert de opname van ijzer aanzienlijk.

5. Goed voor de bloeddruk

Waar zijn mandarijnen goed voor? Naast de mandarijn vitamine is dit citrusfruit ook goed voor de bloeddruk. Er zit namelijk ook kalium in, een mineraal dat de vochtbalans en bloeddruk regelt en dus erg belangrijk is voor je lichaam. Het helpt tegen een hoge bloeddruk waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt.

Kalium zit overigens niet alleen in mandarijnen, maar ook in groenten, vlees, noten en zuivelproducten. Doordat kalium in veel voedingsmiddelen zit, komt een kaliumtekort bijna nooit voor. Al kan het natuurlijk geen kwaad om een mandarijntje mee te pikken van de fruitschaal!

waar is mandarijn gezond voor

Kortom: mandarijnen zijn niet alleen heel lekker, maar ook gezond. Af en toe een netje kopen is dus zeker geen slecht idee!

Lees ook: Deze fruitstukken bevatten de meeste vitamines!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here