DELEN

Iedereen heeft weleens last van rugpijn. De meeste mensen werken op kantoor en zitten dus het grootste gedeelte van de dag achter een bureau. Hier is natuurlijk niks mis mee, mits je op de goede manier achter je bureau zit. De meeste mensen zitten echter ‘verkeerd’ achter hun bureau met als gevolg: rugpijn. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat ongeveer 85 procent van de Belgen weleens last heeft van rugpijn. Rugpijn is zelfs een van de meest voorkomende redenen voor mensen om zich ziek te melden voor hun werk. Hoe kun je rugpijn nu het best voorkomen?

Til geen zware dingen

Een van de oorzaken van rugpijn is overbelasting. Wanneer je zware spullen op een verkeerde manier tilt, zal je rug het te verduren krijgen. Dit is natuurlijk geen verrassing. Hoe voorkom je dit? Zorg dat je altijd op de juiste manier tilt. Ga door je knieën en zorg dat er niet teveel druk op je rug komt te staan. Wanneer je een beroep beoefent waarbij je vaak zware dingen moet tillen is het verstandig om in de sportschool de rugspieren te trainen zodat deze sterker worden en je minder snel last krijgt van rugpijn.

Lees ook: 6 eenvoudige tips om langer te leven

Zit in de juiste houding

Een ander veelvoorkomende oorzaak van rugpijn is langdurig zitten of staan in de verkeerde houding. Als je veel zit dan is het belangrijk dat je kracht haalt uit je onderrug. Probeer hierbij de ruggengraat zoveel mogelijk recht te houden. Wanneer je veel staat is het tevens belangrijk om de ruggengraat recht te houden en daarnaast moet je zoveel mogelijk een bochel in de schouders vermijden.

Het juiste matras

Het is essentieel dat je een goed matras hebt. Op een matras breng je zo’n 7 uur per dag door en het is de bedoeling dat je lichaam tot rust komt. Op een te zacht of te hard matras gaat dit natuurlijk lastig. Je zult wakker worden met rugpijn en minder goed slapen. Laat je goed informeren en koop een comfortabel matras.

Lees ook: 7 tips om sneller in slaap te vallen

Slaap in de goede houding

Het is ook belangrijk om te kijken naar je slaap houding. Het beste is om op je zij of op je rug te slapen. Buikslapen is minder goed voor je rug. Dit heeft namelijk een negatieve invloed op je ruggengraat.

voorkom-rugpijn

Voorkom stress

Een andere veelvoorkomende oorzaak van rugpijn is stress. Stress zorgt voor spanning in je lichaam en dus ook in je rug. Zorg dat je de stress voor bent en op gespannen momenten even een stapje terug doet om tot rust te komen. Doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen of breng tijd door in de natuur.

Heb jij weleens last van rugpijn? Deel je ervaringen met ons in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here