DELEN

Een neerslachtig gevoel, weinig zin om iets te gaan doen en een intens verlangen om gewoon in bed te blijven. Veel mensen hebben last van de zogenaamde winterdip of winterdepressie, mochten de eerder beschreven symptomen je bekend in de oren klinken, weet dan dat je niet de enige bent die dat ervaart in de wintermaanden. Door enkele eenvoudige tips te volgen kan je echter een winterdipje goed voorkomen.

Wat is een winterdip

Heel simpel uitgelegd is een winterdip niets anders een lichte depressie, maar dan wel een met een duidelijk aanwijsbare reden: te weinig zonlicht. Doordat ons lichaam vitamine D aanmaakt onder invloed van het zonlicht, is de kans op een tekort aan deze vitamine in de wintermaanden vrij groot. Extra vitamine D slikken kan dus zeker helpen. Weet je niet zeker of je last hebt van een echte winterdip, let dan op de volgende kenmerken:

  • Een neerslachtig gevoel
  • Weinig behoefte aan sociale contacten
  • Een aanhoudend gevoel van moe zijn (je down voelen)
  • Overdreven behoefte aan suikerhoudende producten
  • Gewichtstoename
  • Desinteresse
  • Verminderde behoefte aan intimiteit
  • Prikkelbaar

winterdip

Vijf tips om een winterdip te voorkomen

Uiteraard kan de symptomen volledig negeren en doen alsof er niks aan de hand, maar daarmee wordt het probleem niet opgelost. Door je bewust te zijn van de oorzaak kan je juist veel doen om een winterdip te voorkomen:

  1. Hoe verleidelijk het ook is om in bed te blijven liggen, het zal de klachten niet doen verminderen. Blijf je normale dagritme volgen, zo voorkom je dat je biologische klok nog verder wordt ontregeld.
  2. Zonlicht is goed voor de productie van vitamine D. Probeer dus zoveel mogelijk naar buiten te gaan ook al schijnt de zon niet altijd. Door je lichaam bloot te stellen aan het zonlicht stimuleer je de productie van vitamine D.
  3. Probeer extra veel aan sport te doen, dat is niet alleen goed voor je fysieke gesteldheid, het helpt ook om je sociale contacten op peil te houden en uit te breiden. Juist het contact met de medemens verlaagt het risico om een winterdip te ontwikkelen.
  4. Een gezonde geest huist in een gezond lichaam. Dat klinkt heel ouderwets, maar een goed en verantwoord voedingspatroon houdt je lichaam en geest gezond. Met name in de wintermaanden neemt de behoefte aan vitamines en mineralen toe. Door er voor te zorgen dat je lichaam deze stoffen in voldoende mate binnen krijgt, voorkom je een tekort aan essentiële voedingsstoffen.
  5. Organiseer je eigen leven. Dit klinkt wellicht als een overdreven en bezorgd advies, maar door je (sociale) leven goed in te delen zorg je voor ‘lichtpuntjes’ om naar uit te kijken. Een winterdip zorgt ervoor dat je snel de neiging hebt om je terug te trekken uit je eigen sociale leven. Door je leven goed te organiseren, dwing je jezelf om actief en betrokken te blijven.

winterdip

Lees ook: 5 tips tegen misselijkheid

Heb jij wel eens last van een winter-dip? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here