Heb jij een nieuw samengesteld gezin? Je bent zeker niet alleen. Ongeveer 1 op 4 gezinnen in Vlaanderen is het. Toch is het niet eenvoudig want veel mensen voelen zich ongelukkig in een samengesteld gezin. Twee derde van die gezinnen gaat binnen de 3 jaar weer uit elkaar en dat is niet niets. Van een samengesteld gezin een succes maken, vraagt flink wat inspanning en tijd. Je brengt namelijk een bonte verzameling samen: nieuwe geliefden, exen en (stief)kinderen, maar ook verschillende opvoedstijlen, gezinsculturen en verwachtingen. Dat er botsingen zijn, is dan ook onvermijdelijk. Hoe voorkom je problemen in je nieuw samengesteld gezin? Wij delen 8 tips!
1. Ga niet te snel samenwonen
Wanneer je na je scheiding weer smoorverliefd wordt, dan wil je het liefst de hele dag samen zijn met je nieuwe liefde. Hoe graag je het ook zou willen, ga niet te snel samenwonen. Het is helaas niet realistisch om te denken dat wanneer je beide gezinnen samenvoegt, alles meteen vlot gaat verlopen. Neem de tijd om elkaar eerst goed te leren kennen op een ontspannen manier zodat je aan elkaar kan wennen. Zo kan je geleidelijk aan een band opbouwen met alle nieuwe gezinsleden. Ga met het hele gezin eens een dagje naar de dierentuin of boek een weekendje aan zee.
2. Samen onder één dak wonen
Ben je klaar om te gaan samenwonen? Dat kan in één van jullie woningen of in een nieuw huis. Praat erover met iedereen en maak goede afspraken om te voorkomen dat sommige gezinsleden zich indringers voelen. Betrek de kinderen erbij en laat ze meehelpen met de verdeling van de kinderkamers, de inrichting, eigen spulletjes enzoverder. Het maakt niet uit of de kinderen de hele week bij jullie wonen of alleen in het weekend. Het is belangrijk dat iedereen een eigen plek heeft en zich in de woning thuis voelt.
3. Communiceer met elkaar
Een samengesteld gezin brengt valkuilen met zich mee. Zo komen er onder andere verschillende opvoedstijlen samen en dat kan behoorlijk botsen. Daarnaast hebben jullie misschien andere verwachtingen van elkaar. En dan hebben we nog niets gezegd over hoe je de rol van stiefouder moet invullen. Dat zijn allemaal zaken waarmee je te maken krijgt. Steek je kop niet in het zand, maar praat erover met elkaar. Hoe je het nieuwe gezin ziet en hoe je het wil gaan doen.
Een wekelijks familiegesprek kan hier zeker bij helpen. Praat over wat goed gaat en wat er moeilijk gaat in het samengesteld gezin. Maak de problemen die er zijn bespreekbaar en wees niet bang voor ruzie. Gebruik “ik” zinnen als je iets wil bespreken. Bijvoorbeeld zoals: “ik vind dat…”, dat is beter dan: “jij doet altijd…”. Leer luisteren naar elkaar. Zoek samen naar oplossingen en leer van conflicten. Toon begrip voor elkaars mening en heb respect voor elkaar. Geef elkaar een complimentje als het wél goed gaat. Verwacht niet dat alles binnen no-time perfect loopt en heb geduld voor de nieuwe situatie.
4. Maak tijd vrij voor de kinderen
Het vormen van een nieuw gezin vraagt veel energie en tijd. Vergeet in alle hectiek niet om voldoende aandacht te hebben voor de kinderen. Maak regelmatig tijd voor hen vrij. Dat geldt niet alleen voor je eigen kinderen, maar ook voor je stiefdochter- of zoon. Trek er samen eens een dagje op uit, zo kan je aan elkaar wennen en samen herinneringen maken. Nog beter is om de kinderen zelf te laten beslissen wat ze graag met jou willen doen. Vergeet ook niet om jouw partner me-time te gunnen met zijn kinderen. Laat ze af en toe eens een uitstapje maken zonder jou.
5. Probeer de biologische ouder niet te vervangen
Kinderen zijn erg loyaal. De band met hun ouders is ijzersterk, uniek en vrijwel onbreekbaar. Probeer de plaats van de biologische ouder zeker niet te vervangen, want dat is een gevecht dat je eigenlijk nooit kan winnen. Verwacht ook geen liefde van je stiefkind. Jij hebt niet gekozen voor de kinderen van je partner en zij ook niet voor jou. Liefde, of een band van vertrouwen, moet nu eenmaal groeien en kan je niet afdwingen. Ook met de opvoeding van je stiefkinderen moei je je beter niet teveel, tenzij je met je partner hebt afgesproken dat je hier wel iets in te zeggen hebt. Door hier vooraf goede afspraken over te maken, kan je veel conflicten voorkomen.
6. Breng tijd door met jullie tweetjes
Naast de tijd die je met je (stief)kinderen doorbrengt, moet je je nieuwe relatie natuurlijk ook niet vergeten. Het is belangrijk dat je hier een balans in probeert te vinden. Jouw relatie met je partner is de basis en het is dus belangrijk dat je hieraan werkt en er af en toe tussenuit gaat met jullie tweetjes. Maak tijd vrij voor elkaar om leuke dingen te doen zonder de kinderen. Het geeft jullie positieve energie en het helpt jullie alles helder te zien. Je beseft dan weer waar je het allemaal voor doet, ook als het even moeilijk gaat.
7. Zorg voor een goede band met je ex
Als je een samengesteld gezin hebt, dan blijf je altijd in contact komen met je ex via de kinderen. Zorg er daarom voor dat je nog met elkaar overeenkomt. Hoe pijnlijk de scheiding ook was, blijf praten en geef de ander de ruimte om de pijn en het verdriet van de scheiding te verwerken. Mochten er toch spanningen zijn met je ex, reageer ze dan niet af op je gezinsleden, en al helemaal niet op de kinderen. Bespreek problemen altijd met de betrokkenen.
8. Zoek tijdig hulp
Werkt het samengesteld gezin niet en blijven jullie problemen hebben? Blijf dan niet samen klungelen. Schaam je niet en zoek tijdig hulp als jullie er niet alleen uitkomen. Een paar gesprekken bij een relatietherapeut kunnen zeker helpen. Hij of zij kan jullie tips geven hoe je als samengesteld gezin kan overleven.
Ervaar jij ook moeilijkheden in je nieuw samengesteld gezin? Heb jij nog tips die je graag wil delen? We zijn benieuwd naar je reactie!
Lees ook: De balans vinden tussen je kinderen en je partner: zo doe je dat!
Beste ik heb nu meer dan een jaar een relatie en een dochter uit mijn vorige relatie. Nu gaan we samenwonen maar men vriendin vindt het moeilijk dat ze haar eigen ruimte of plekje niet meer heeft en al haar vrije tijd in de kinderen steekt. Ze wilt haar zeker niet opdringen in de opvoeding maar vind sommige dingen anders dan zij zou doen. Ik wil en kan de relatie niet verbreken..maar wil ook niet dat het contact met de dochter verminderd. Mij. Dochter is de meeste weekeinds hier. Graag een oplossing ..