DELEN

Hoewel hij of zij tijdens de eerste ontmoetingen nog zo charmant en perfect kan zijn, kan het eindigen in een nachtmerrie: een relatie met een narcist. De uiteindelijke diagnose moet in zo’n geval gesteld worden door een professional, maar er zijn tekenen van narcisme te herkennen. Wees gewaarschuwd! In deze blog vertellen we je er meer over.

1. De charmante voorstelling

Het is waar narcisten extreem goed in zijn: charmant overkomen tijdens de eerste ontmoetingsmomenten. Deze extraverte personen winden zo iedereen om hun vingers. Een vlotte babbel, de beste grapjes en lieve complimenten: ze komen allemaal voorbij. En de kans is natuurlijk groot dat jij daar als een blok voor valt. Opgepast!

2. Met grote stappen vooruit

Als de narcist van jou eenmaal de bevestiging heeft dat je hem of haar ziet zitten, zullen er al snel vervolgstappen worden genomen. De kans is groot dat je geliefde het al gauw voor zich ziet om te gaan samenwonen, te trouwen en misschien zelfs kinderen te krijgen. Dit kan de narcist niet snel genoeg gebeuren. Terwijl jij daar misschien nog lang niet klaar voor bent!

3. De volledige aandacht

Dat nemen van vervolgstappen zoals het samenwonen dient vaak nog een ander doel: de narcist krijgt jou zo in de macht. Hoe vaker jullie samen zijn, hoe meer aandacht jij aan de narcist zult geven. Soms gaat dit zelfs zo ver dat de narcist het verbiedt om nog contact buiten te deur te hebben – vaak uit een sterk gevoel van jaloezie. Als dit het geval is, moeten de alarmbellen toch echt gaan rinkelen.

4. Geen emotionele binding

Hoewel de narcist jou het liefst dag en nacht in de buurt wil hebben, is er geen sprake van emotionele binding in jullie relatie. Narcisten kunnen zich namelijk maar weinig inleven in de gevoelens van een ander – zelfs als er sprake is van een hechte relatie. Zit jij ergens mee? Kleine kans dat er echt naar je wordt geluisterd en op je wordt gereageerd.

8x Dit zijn de tekenen van een relatie met een narcist: wees gewaarschuwd!

5. Jouw wens op de laatste plek

Er wordt niet alleen slecht naar je geluisterd door de narcist, ook komt je wil op de laatste plek. Alles waar de narcist om wenst, heeft volgens hem of haar recht op voorrang. Dat maakt dat je steeds meer van jezelf weggeeft. En hoe vaker je toegeeft aan de narcist, hoe moeilijker het wordt om voor jezelf te kunnen kiezen.

6. Emoties niet onder controle

Naast dat de narcist geen band heeft met jouw emoties, heeft hij of zij de eigen emoties ook niet onder controle. Dat resulteert dan ook regelmatig in bijvoorbeeld woede-uitbarstingen – niets vreemds in een relatie met een narcist. Grote kans ook nog eens dat jij daarbij de schuld krijgt van de opgewekte boosheid.

Ook lezen: Vriendschap of relatie voorbij? 4x Tips voor het loslaten van de pijn.

7. Confrontatie wordt niet geaccepteerd

Wie de narcist uiteindelijk confronteert met zijn of haar gedrag zal diegene op de tenen trappen. Het wijzen op het gedrag is iets wat de narcist liever niet aanhoort. Hij of zij is immers vol van zichzelf – wie het daar niet mee eens is, wordt niet geaccepteerd.

8. Woorden, maar geen daden

Mocht je de narcist dan toch zo ver hebben gekregen om bijvoorbeeld iets aan zichzelf te veranderen, is de kans helaas niet groot dat dit daadwerkelijk zal gebeuren. Het zit namelijk zo: narcisten hebben vaak mooie woorden, maar vervolgens maar weinig daden. Als het ze niet aanstaat, zal er maar weinig gebeuren. Zo kom je dus niet verder in een relatie met een narcist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here