DELEN

Het wordt vaak genoeg gezegd: blijf dicht bij jezelf. Jij bent immers wie je bent; geen reden om daar iets aan te moeten veranderen. Maar soms gaat dit fout – bijvoorbeeld uit onzekerheid. Hoe blijf je dicht bij jezelf in een relatie? In deze blog ontdek je onze tips.

1. Wees tevreden met wie je bent

Jezelf anders voordoen in een relatie: het komt vaak voort uit een gevoel van onzekerheid. Je bent bang dat je niet goed genoeg bent, dat je jezelf daarom moet aanpassen voor de ander. Maar de kans is groot dat dit nergens voor nodig is! Niemand is immers perfect. En dat hoeft ook helemaal niet!

Probeer dan ook te accepteren hoe jij bent. Wees hier tevreden mee. Je hoeft niet steeds je houding, mening of gedrag aan te scherpen voor je geliefde. Hij of zij is immers op je gevallen voor wie jij bent! Door dit los te laten, blijf je dicht bij jezelf in een relatie.

Meer lezen? 4x Tips voor minimalisme in je relatie: zo neem je genoegen met minder!

2. Je eigen leven op de eerste plek

Er zijn genoeg stellen die aan elkaar geplakt lijken te zitten. Ze komen nergens meer op eigen houtje; zijn altijd samen. Hoewel dit natuurlijk heel gezellig lijkt, is het geen gezonde basis voor een relatie. Het is altijd van groot belang om ook je eigen leven op gang te houden.

Sterker nog: laat je eigen leven op de eerste plek staan! De ruimte die je hiermee creëert in je relatie is essentieel. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je ook in je eentje tijd doorbrengt met je vrienden. Of met jezelf: me time! Wie hier niet aan toegeeft, cijfert zichzelf weg.

Laat je eigen leven altijd op de eerste plek komen - ook in een relatie!

3. Maak je eigen keuzes

Dat wegcijferen van jezelf heeft ook te maken met de ruimte om je eigen keuzes te maken. Denk jij bij alles wat je doet eerst aan je partner en dan pas aan jezelf? Dat is heus niet altijd nodig. Geef met regelmaat voorrang aan je eigen gevoel en mening; die heb je immers niet voor niks.

Er zal namelijk een moment komen dat het je opbreekt, het altijd maar maken van keuzes voor de ander. En ook goedkeuring vragen is zeker niet altijd nodig wanneer het gaat om het maken van je eigen keuzes. Het is immers jouw leven, niet dat van een ander! Houd dit altijd in het achterhoofd.

4. Laat het ‘wij’-gevoel weg

Uiteraard vorm je samen met je partner een setje. Jullie voelen je verbonden tot elkaar, jullie sluiten vaak naadloos op elkaar aan. Dat roept een sterk ‘wij’-gevoel op: wat immers staat voor verbondenheid.

Maar waak ervoor dat je niet altijd vanuit het ‘wij’-gevoel spreekt. Dit betekent namelijk dat je je eigen ‘ik’ achterwege laat. En dat is ook iets wat in je omgeving opvalt: steeds minder zal je als een individu worden gezien. Over onder de plak zitten gesproken… Bekijk de wereld dus liever vanuit jezelf!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here