DELEN

Er wordt weleens gezegd: een goede communicatie is de basis voor een sterke relatie. En dat is naar ons idee helemaal waar! Het is immers zo belangrijk om open naar je partner te kunnen zijn, om alles met elkaar te kunnen delen. Ontdek in deze blog: tips voor het leren communiceren met je partner.

1. Het begint met een simpele vraag

Zodra we uit ons werk of andere dagelijkse bezigheden thuiskomen, hebben we al snel de neiging om meteen verder te gaan met de orde van de dag. Wie kookt, wie brengt de kinderen naar bed, wie ruimt de was op? Je kent het wel. Dat is uiteraard belangrijk, maar zorg ervoor om eerst even een momentje voor elkaar te nemen – voordat jullie weer verder razen.

Bang dat dit je teveel tijd en inspanning gaat kosten? Geen zorgen: het gaat eigenlijk maar om een heel simpele vraag. Stel elkaar eens echt geïnteresseerd de vraag hoe het gaat. Geen snelle ‘ja, goed, en met jou?’-situatie, maar als aanknopingspunt voor een gesprek. Om even het hart te luchten bij elkaar. Of juist een vrolijk moment te delen, als het met allebei goed gaat. Het zijn dit soort eenvoudige momentjes die sterk bevorderlijk zijn bij de communicatie in een relatie!

Met een simpele vraag kun je de communicatie in je relatie al verbeteren

2. Luister écht naar elkaar

Er is iets op het communicatiegebied dat al snel fout gaat – zeker als het gaat om korte communicatiemomentjes zoals hierboven beschreven. Luisteren! Het zit namelijk zo: in praten zijn we vaak allemaal behoorlijk goed, maar op het gebied van luisteren gooien we al snel de handdoek in de ring.

Communicatie in je relatie hangt af van twee factoren – je kunt het luisteren niet zomaar achterwege laten. Bied écht dat luisterende oor aan je partner. Ook al kost dit je wat inspanning. Het is nog altijd beter dan geen communicatie in een relatie, nietwaar? Hoe vaker je immers niet luistert, hoe minder er met je wordt gedeeld.

Leestip! Ware liefde herkennen: 6 signalen dat het de ware is.

3. Zeg waar het op staat

Iets anders zeggen dan er in werkelijkheid wordt bedoeld: het is een manier van communiceren die vooral vrouwen wel eens inzetten. Maar geloof ons maar: hier begrijpen mannen niets van. Om de communicatie tussen man en vrouw te verbeteren, kan dit onhandige gedrag dan ook maar beter achterwege worden gelaten.

Hoe? Door gewoon altijd te zeggen waar het op staat! Je hoeft je immers niet te schamen voor je eigen ideeën of mening – al helemaal niet bij je geliefde. Er ontstaan een heleboel misverstanden in relaties wanneer er niet wordt gezegd wat er in werkelijkheid wordt gedacht. Die veeg je zo in één klap van de tafel!

Communicatie in een relatie verbeteren: zeg waar het op staat

4. Communicatie in een relatie verbeteren: grijp in vóór er ruzie is

Is jullie relatieprobleem dat jullie elkaar al snel in de haren vliegen? Ook daarbij is het communicatie in een relatie verbeteren weer de redder in nood. Probeer er eens goed op te letten welke factoren jullie al aan elkaar afgeven voordat er echt sprake is van ruzie. Een lullige opmerking, een afkeurende blik – het zijn allemaal tekenen die aangeven dat het uit de hand kan lopen.

De truc daarbij is om deze tekenen meteen aan te kaarten. Zo ontstaat er erkenning van de situatie, en kunnen jullie elkaar op voorhand geruststellen. Het kost wat tijd om deze skill te trainen en elkaar aan te voelen op dit gebied, maar na verloop van tijd doet het ingrijpen voordat er ruzie is wonderen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here