DELEN

Het liefst zouden we er nooit mee te maken krijgen, maar helaas hebben we het niet allemaal voor het zeggen: familieproblemen. Of je nu zelf ruzie hebt met bijvoorbeeld je broer of zus, of dat het niet helemaal lekker loopt tussen je oom en tante: het is hoe dan ook een nare situatie. Maar wat nu als je bijvoorbeeld een feest gaat geven, en toch iedereen wilt uitnodigen? Lees snel verder voor onze tips.

Werk met verschillende tijdstippen

Wie echt bang is dat het uit de hand gaat lopen als de familie bij elkaar wordt gezet, kan maar beter het zekere voor het onzekere nemen: nodig de mensen die ruzie hebben uit op verschillende tijdstippen. Zo kan het prima om het ene familielid ’s ochtends al om de koffie te vragen, en de ander juist later op de middag voor een borrel. Daar hoef jij je verder niet schuldig over te voelen – je hebt ze immers allebei gewoon gevraagd.

De kans is zo het kleinst dat ze elkaar tegen het lijf lopen – met alle gevolgen van dien. Dat zou er immers ook voor kunnen zorgen dat je feest mogelijk helemaal in de soep zou lopen, wat je juist liever probeert te voorkomen. Het is tenslotte jouw feest! Dat betekent dan ook dat jij de regels bepaalt.

Meer lezen? 3x De voordelen van ruzie in je relatie.

Speel open kaart: vraag om hun mening

Wil je toch liever dat de personen die ruzie met elkaar hebben tegelijkertijd op je feest verschijnen? Niets mis mee – het kan immers goed zo zijn dat je helemaal geen tijd hebt om de hele dag lang gasten over de vloer te hebben.

In dit geval kun je maar beter aan ze voorleggen hoe zij het graag zien: zien ze het zitten om tegelijkertijd op jouw feest te verschijnen? Hopelijk nemen ze het gewoon als volwassenen op, en blijkt vervolgens op het feest dat er niet zoveel aan de hand is. Zeker als ze aan de andere kant van de kamer zitten, gescheiden van elkaar. Anders is er een kans dat de oplossing zichzelf al aanbiedt: misschien benoemt een van de twee het feest dan liever over te slaan. En dat betekent ook dat er een eind komt aan jouw zorgen.

Familiefeest met ruzie? Speel open kaart

Licht iedereen in van tevoren

Als je ervoor kiest om alleen een groep uit te nodigen op je feest die echt dichtbij je staat, kun je de overweging maken om ze in te lichten over wat er gaat komen. Zo schrikt immers niemand er vervolgens van als het toch op een ruzie uitloopt tijdens je feest – ze weten er alvast van.

Ook kan dit ervoor zorgen dat de andere gasten extra oplettend zijn, en zo een mogelijke ruzie zelfs voorkomen. Grote kans namelijk dat zij nu ook een oogje in het zeil houden of de gesprekken uit de hand dreigen te lopen, en of de genodigden die het niet met elkaar kunnen vinden überhaupt bij elkaar in de buurt zitten. Zo kun jij je weer bezighouden met de rest van de organisatie én natuurlijk de gezelligheid!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here