DELEN

De feestdagen staan weer voor de deur! En hoewel het een gezellige tijd is, brengt de decembermaand soms helaas ook de nodige stress en onrust met zich mee – zeker wanneer er dingen zijn die niet zo lekker gaan binnen jouw familie. Het liefst wil je er natuurlijk alles aan doen om ruzie te voorkomen! Hoe? Daar helpen we je een handje bij in deze blog.

1. Focus je op de positieve dingen

Wij mensen zijn al snel geneigd om de focus te leggen op de dingen waaraan we ons irriteren. Zeker wanneer er spanningen binnen de familie zijn, lijkt het soms maar wat moeilijk om de mooie eigenschappen van iemand nog in te zien.

Toch is het een van onze belangrijkste tips: focus je op het positieve. Zo erger je je misschien aan het alcoholgebruik of het gesmak van je zwager, maar kletst hij wel vrolijk met jouw kids of geniet hij van het samenzijn met de familie. Als je dat inziet, lijkt het allemaal al een stuk minder erg.

Geniet van een kerstfeest zonder ruzie

2. Wees complimenteus

Op het moment dat het tóch dreigt mis te gaan tijdens het kerstfeest, is er een reddingsmiddel: het compliment. Lief zijn tegen elkaar werkt tegen de spanning die in de lucht hangt. Hierbij is het uiteraard wel van belang dat het om een gemeend compliment gaat!

3. Ontwijk het feest niet

Sla je met de feestdagen het liefst op de vlucht, door bijvoorbeeld op vakantie te gaan? Het is natuurlijk niet erg om dat eens een keertje te doen, maar het is geen goed idee om ieder jaar weer weg te gaan. Zo is de kans namelijk groot dat er steeds meer afstand komt tussen jou en je familie – wat je uiteindelijk waarschijnlijk alleen maar ongelukkiger zal maken, ook buiten de feestdagen om. Hoewel je er misschien tegenop ziet om het feest samen te vieren, moet je angsten als deze soms gewoon onder ogen komen.

Zo vier je kerst zonder ruzie!

4. Geef je grenzen aan

Word je al moe van het idee om het héle kerstfeest lang met de familie door te brengen? Wees je er dan van bewust dat je daar helemaal niet toe verplicht bent! Hoewel je het samenkomen met de familie niet moet ontwijken, kun je wel je grenzen aangeven bij het bezoek.

Stel bijvoorbeeld duidelijk op dat je er genoeg aan hebt om er een paar uurtjes bij te zijn. Doe bijvoorbeeld mee met het diner, maar sla het aansluitende borrelen over. Als je hier voor aanvang van het kerstfeest al helder in bent, stel je op de dag zelf niemand teleur. Communicatie is the key!

Meer kerst? Lees ook: ideeën voor moderne kerstversiering in huis!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here