DELEN

Het is algemeen bekend dat het energie kost om een relatie te onderhouden. Het draait immers om geven en nemen. Maar in sommige gevallen raakt het gevraagde energielevel uit balans: hierbij zijn er tekenen dat een relatie je teveel energie kost. Hoe herken je dit? Lees er meer over in deze blog.

1. Jij bent de enige die geeft

Het is geven en nemen in een relatie. Daarbij is het heel belangrijk dat het evenwicht in balans is: wees er zeker van dat jij en je partner ongeveer evenveel geven en nemen. Alleen op deze manier is er sprake van een gezonde relatie!

Als je bang bent dat je relatie je teveel energie kost, is de kans groot dat jij met name aan het geven bent, en je geliefde alleen ontvangt. Een verhouding die uit balans is! Let erop dat deze fase niet te lang op deze manier blijft standhouden – dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen.

Ben jij de enige die geeft in je relatie? Tekenen dat je relatie je teveel energie kost

2. Je bent continu op je hoede

In een relatie draait het ook om het klaar staan voor elkaar. Maar ook hier geldt weer: tot op een zekere hoogte. Heb je het idee dat je continu op de hoede bent, om hem of haar altijd zo snel mogelijk op de wenken te bedienen? Dan gaat er iets fout.

Je bent immers geen hondje die zomaar de opdracht gegeven kan worden om alles voor het baasje te doen. Je hebt ook je eigen zaken om mee bezig te zijn; de ander hoeft niet altijd op de eerste plek te komen. Durf ook voor jezelf te leven!

Verder lezen? Communicatie in een relatie verbeteren: 4x tips.

3. Moeite met jezelf zijn

Ook de manier waarop je jezelf presenteert aan de ander kan teveel energie kosten. Het is in een relatie immers belangrijk om jezelf te kunnen zijn – zeker als jullie al een wat langere periode samen zijn.

Als je je steeds maar weer anders voordoet dan hoe je eigenlijk bent, is dit een onnodige verspilling van je energie. Je kunt zo namelijk nooit goed ontspannen. Terwijl dat zo belangrijk is! Ga bewust met het proces aan de gang om je stukje bij beetje steeds beter als jezelf voor te kunnen doen.

Kun jij echt jezelf zijn in je relatie? Tekenen dat een relatie je teveel energie kost

4. Afstand nemen lukt niet

Naast het op de wenken bedienen van je geliefde, kun je er ook last van hebben dat het je op geen enkel moment meer lukt om afstand te nemen. Ook niet als je even een moment voor jezelf hebt. Dit betekent dat je relatie je teveel energie kost op ieder moment van de dag.

Zeker wanneer het denken aan de ander niet meer uit overwegend positieve gedachten bestaat, is dit een teken van een energieslurpende verhouding. Probeer stukje bij beetje los te laten, om weer te zorgen voor een goede en gezonde energiebalans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here