DELEN

We leiden vandaag de dag allemaal drukke levens. Te druk, wordt ook wel gezegd. Het is dan ook niet zonder reden dat we steeds vaker proberen te minimaliseren – in alle aspecten van het leven. Het voelt goed om al het overbodige uit je leven te bannen, om je te kunnen focussen op de ware essentie. Hoe kies je voor minimalisme in je relatie? In deze blog leggen we je uit: zo neem je genoegen met minder.

1. Minimalisme in je relatie: verwacht niet teveel

Een van de grootste ruzieveroorzakers in relaties? Het hebben van te hoge verwachtingen! Het huishouden, avonden voor elkaar vrijhouden, vakanties plannen, de kinderen ophalen – noem het maar. Alles wat je van je partner eist wat hij of zij vervolgens niet waar kan maken, zorgt voor een extra druk op je relatie. En dan maar wachten tot de druppel de emmer doet overlopen…

Minimalisme in je relatie heeft te maken met loslaten – zo ook het laten gaan van verwachtingen. Op deze manier geef je de ander veel meer ruimte, wat zorgt voor een vrijer gevoel. En dat maakt de relatie uiteraard alleen maar sterker en vertrouwder!

Leestip! De balans vinden tussen je kinderen en je partner: zo doe je dat!

Minimalisme in je relatie: heb niet te hoge verwachtingen

2. Ruim op

Minimaliseren draait om opruimen – zoals we bijvoorbeeld zien met de huidige trend om de kledingkast een opfrisbeurt te geven. Maar je kunt het opruimen ook betrekken op minimalisme in je relatie! Zeker als jullie al wat langer samen zijn.

Iedere relatie kent een verhaal, en dat verhaal kent meestal ook minder leuke kanten. Denk aan de ruzies of meningsverschillen die jullie hebben gehad. Maar uiteindelijk wordt niemand gelukkig van het oude koeien uit de sloot halen. Tijd dus om die negatieve ervaringen uit je geheugen te wissen: ruim ze op! Zo geef je je relatie weer een frisse, nieuwe start.

3. Stop met moeten, moeten, moeten

Wij mensen hebben de neiging om af te kijken bij de anderen in onze omgeving, en om daar vervolgens onze gesteldheid op af te stemmen. Denk er maar eens over na: heeft je buurman een nieuwe auto? Dan begin je meteen te twijfelen of je zelf ook niet eens aan een andere toe bent.

Hetzelfde geldt voor de manier waarop je andere stellen om je heen ziet. Heb je bijvoorbeeld kennissen die samen maar al te vaak uiteten of op vakantie gaan? Grote kans dat je dat zelf plotseling ook nodig vindt om te doen met je partner. Maar bij minimalisme in je relatie roep je juist een halt toe aan dit gevoel van moeten! Focus je op wat er al is samen – dat hoeft niet altijd buiten de deur of voor de hoofdprijs te zijn.

Een halt toe roepen aan altijd maar moeten: minimalisme in je relatie

4. Offline is fijn

Ons hele leven lijkt zo nu en dan om de telefoon te draaien: soms zijn we niet weg te slaan bij dit digitale apparaat. De kans is dan ook groot dat een deel van de communicatie tussen jou en je partner online plaatsvindt. Whatsappen jullie bijvoorbeeld de hele dag door?

Om meer rust in jullie verhouding te krijgen, is het een idee om zo min mogelijk online te communiceren. Dat appje dat je tijdens je werkdag wilt sturen, kun je net zo goed bewaren voor een gezellig gesprek als jullie ’s avonds samen aan tafel zitten. Des te waardevoller worden jullie face-to-face gesprekken! Dát is dan ook het doel van minimaliseren: teruggaan naar de essentie. Wat een heerlijk gevoel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here