DELEN

Zelfliefde is iets dat vaak wordt onderschat. Veel mensen zetten zichzelf al snel op de laatste plek, cijferen zichzelf weg. Dat terwijl het juist heel belangrijk is om te geven om jezelf! Daardoor sta je namelijk gelukkiger in het leven en ben je beter in staat om liefde van anderen te ontvangen. Wil jij ook beter van jezelf leren houden? Lees dan onze 5x tips!

1. Focus op het positieve

Veel mensen hebben de neiging om zichzelf in een negatief daglicht te zetten. Soms kun je alleen nog maar denken aan de dingen waarover je niet tevreden bent, eigenschappen die je aan jezelf zou willen veranderen.

Maar je bent veel meer dan dat! De kans is groot dat je over meer positieve dan negatieve eigenschappen beschikt. Alleen zie je dat soms zelf even niet meer in. Wat daarom belangrijk is voor het gelukkig zijn met jezelf, is je bewust te focussen op het positieve. Schrijf bijvoorbeeld op waar je trots op of blij mee bent, en herhaal dit proces eens per week of maand. Zo ga je langzaam maar zeker steeds meer van jezelf houden. En door het op te schrijven, kun je ook nog terugzien wat er fijn is aan jou. Ideaal op momenten dat je even niet zo sterk in je schoenen staat!

Focus je op het positieve en ga van jezelf leren houden

2. Vergeef jezelf

Mocht er dan toch een eigenschap aan jezelf zijn of een moment geweest zijn waar je niet trots op bent: je kunt niet alles aan jezelf veranderen. Probeer niet over dit soort zaken te blijven piekeren. Daar schiet je namelijk helemaal niets mee op! Je kunt maar beter proberen om jezelf te vergeven. Niemand is perfect, en dat is ook helemaal niet erg. Van jezelf leren houden betekent dat je jezelf moet accepteren – en daar horen ook de minpunten bij.

3. Kies voor ontspanning

Ben jij iemand die altijd maar aan het racen is en nooit eens stilzit om in je eentje te ontspannen? Dan is het hoog tijd om daar verandering in te brengen! Het is namelijk hartstikke fijn om zo nu en dan in je uppie te relaxen. Of het nu gaat om het nemen van een uitgebreid bad, het maken van een wandeling, het bezoeken van de bioscoop of het op vakantie gaan. Gun jezelf dat plezier! En door dit soort uitstapjes ook eens in je eentje te ondernemen, leer je jezelf nog beter kennen. Om vervolgens extra blij met jezelf te zijn!

Van jezelf leren houden: kies voor ontspanning

4. Zorg voor jezelf

Het is natuurlijk mooi als je een zorgzaam type bent dat altijd voor anderen klaarstaat. Maar daarbij moet je jezelf niet helemaal opzijzetten! Ook de zorg voor jou is belangrijk. Stel duidelijke grenzen voor jezelf en ga daar niet overheen, als het gaat om bijvoorbeeld werk of verwachtingen die anderen van jou hebben.

Ook het zorgen voor je lichaam is van groot belang. Kies voor gezonde voeding en sport regelmatig. Als je goed in je vel zit, kun je ook beter gelukkig worden met jezelf!

5. Wees je bewust van andermans liefde

Zelfliefde is nodig om van anderen te kunnen houden. Maar het werkt ook andersom: als je je er bewust van bent dat anderen om jou geven, kun jij beter van jezelf leren houden. Let er bijvoorbeeld eens op dat mensen het gezellig vinden om bij jou te zijn, of dat je anderen aan het lachen maakt. En sta mensen toe om je een compliment te geven; sla dit niet af.

Wees je bewust van andermans liefde

Op zoek naar jezelf? Gebruik de tips!

Van jezelf leren houden: het is iets wat iedereen kan. Zelfliefde is essentieel in het leven. Het is niet goed om jezelf helemaal weg te cijferen en te streng voor jezelf te zijn – dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat je niet gelukkig bent. Probeer zoveel mogelijk van jezelf te genieten! Hoe bewuster je hiermee bezig bent, hoe eenvoudiger het gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here