DELEN

Verliefdheid is het gevoel dat na verloop van tijd verandert in houden van. Het is echter vaak zo dat deze twee gevoelens door elkaar lopen: al snel is er in een relatie sprake van beide. Dat kan natuurlijk zorgen voor verwarring. Hoe weet je nu of je met verliefdheid of met liefde te maken hebt? In deze blog ontdek je de verschillen.

Wel of geen tijd voor jezelf

Verliefde stellen zijn het liefst dag en nacht samen. Elke minuut van de dag willen zij samen doorbrengen. En als dat even niet kan, dan denken ze in ieder geval op ieder moment aan elkaar. Het is iets moois en bijzonders, maar kan natuurlijk niet voor altijd zo blijven. Soms is de onafscheidelijkheid zo sterk, dat vriendschappen of het werk daarbij worden verwaarloosd.

Wanneer verliefdheid overgaat in houden van, neemt het krachtige gevoel dat jullie altijd bij elkaar moeten zijn langzaam maar zeker af. Sterker nog: als er sprake is van ware liefde, kunnen jullie ook goed zonder elkaar. Dat is het teken van een gezonde relatie, waarin er genoeg ademruimte is. Uiteindelijk heeft iedereen dat namelijk nodig in zijn of haar leven – om ook eigen doelen, plannen en momenten te kunnen hebben.

Verliefdheid versus liefde: ken jij de verschillen?

Gericht op de een of de ander

Aangezien verliefdheid de eerste fase van een relatie vormt, is dit gevoel oppervlakkiger dan liefde. De gevoelens zijn dan misschien heel sterk, maar gaan nog niet zo diep als het geval is bij het houden van. Het hebben van vlinders in de buik is iets anders dan het voelen van onvoorwaardelijke liefde voor elkaar.

Verliefdheid kun je dan ook wel zien als iets dat meer op jezelf gericht is. Het verlangen naar de ander en het hebben van lustgevoelens: het sluit voornamelijk aan op de wensen die jijzelf hebt. Wanneer het gaat om houden van, ben je je juist meer bewust van hetgeen wat de ander wil. Dan draait het meer om het ondersteunen, beschermen of vermaken van je partner.

Helemaal jezelf zijn

We kennen allemaal het zenuwachtige gevoel dat je kunt hebben tijdens de eerste keren dat je met je geliefde afspreekt. Trillende handen, een snel kloppend hart en een bevende stem: het zijn typische kenmerken van verliefdheid. In deze eerste fase van het samenzijn ben je maar al te bang om iets stoms te zeggen of om iets onhandigs te doen. Je wilt je voordoen als een perfect persoon.

Hoe langer je met hem of haar samen bent, hoe meer dit gevoel afneemt. Romantische etentjes in een restaurant veranderen in series kijken op de bank. Je draagt niet langer je mooiste kleding, maar voelt je net zo goed bij de ander in je onesie. Wanneer je helemaal jezelf kunt zijn in een relatie, is er sprake van houden van. En dat is een relaxed gevoel!

Ben jij helemaal jezelf bij je partner? Verliefdheid versus liefde: dít zijn de verschillen

Het beste van verliefdheid versus liefde

Hoewel de verliefdheid versus liefde fasen in elkaar overlopen, zijn er wel degelijk verschillen te benoemen. Als het aan ons ligt, mogen het liefst beide gevoelens voorkomen in een relatie. Natuurlijk is het leuk om soms nog even die verliefde gevoelens te hebben, bijvoorbeeld als jullie elkaar even niet hebben kunnen zien. Ga dan ook nog regelmatig op date, en trek mooie kleren aan voor elkaar. Zo houd je de fun erin! Maar tegelijkertijd genieten jullie van het vertrouwde gevoel en weten jullie precies van elkaar wat jullie leuk vinden. Een perfecte combinatie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here