DELEN

Tijdens je studententijd weet je het zeker: de mensen die ik hier heb ontmoet, blijven mijn vrienden voor het leven. Maar dan begin je aan een fulltime baan. Ontmoet je nieuwe personen. En verwateren vriendschappen al snel. Zonde, natuurlijk! Met deze 4x tips ontdek je: hoe kun je vrienden blijven na de studententijd?

1. Blijf dagelijkse dingen samen doen

Tijdens je studie is het natuurlijk eenvoudig om je vrienden vaak te zien, zonder daar enige moeite voor te doen. Je zit ten slotte bijna dagelijks samen in de collegebanken. Maar zodra die studie is afgelopen, lopen jullie levens al snel uiteen.

Door dagelijkse dingen samen te blijven doen, voorkomen jullie dat jullie elkaar nooit meer zien. Die dagelijkse dingen gaan natuurlijk verder dan het bezoeken van de school, wat inmiddels tot de verleden tijd behoort. Wat jullie nu samen kunnen doen? Denk aan sporten, boodschappen doen of koken. Het kunnen korte momenten op de dag zijn, maar zo zijn jullie toch weer helemaal van elkaar op de hoogte.

Blijf samen dagelijkse dingen ondernemen: ga sporten!

2. Accepteer elkaars nieuwe leven

Hoewel je misschien liever nooit had gewild dat er een eind kwam aan je studietijd, is dit onoverkomelijk. Dat geldt net zo goed voor je vriend of vriendin. Het is een feit dat hij of zij in deze nieuwe periode minder tijd heeft voor jou. Je kunt daarover zeuren, maar dat werkt alleen maar averechts. Probeer elkaars nieuwe leven te accepteren – jullie zitten immers in hetzelfde schuitje. En door een positieve houding te hebben naar elkaar, blijft jullie vriendschap sterk!

3. Skype of FaceTime

Je kunt natuurlijk de pech hebben dat één van jullie na de studententijd naar een andere plek verhuist. Hoe verdrietig dat ook is, het hoeft niet het eind van de vriendschap te betekenen. Zeker in de huidige moderne tijd!

Met dank aan Skype of FaceTime kunnen jullie elkaar nog met regelmaat zien en spreken. En dat is echt een andere ervaring dan wanneer je alleen een tekstberichtje naar elkaar stuurt op een dag. Plan bijvoorbeeld eens in de week een digitale afspraak om eens flink bij te kletsen. Zo missen jullie niets van elkaars levens!

Plan een wekelijkse afspraak om te videobellen

4. Beleef samen grootse momenten

Bovenstaande tips beschrijven met name redelijk eenvoudige manieren om jullie vriendschap te onderhouden. En die manieren zijn meer dan welkom, gezien de drukke periode waar jullie levens zich na de studietijd in bevinden. Tijd om spontaan de hele middag de stad in te duiken of tot de late uurtjes in de kroeg te hangen, is er nu niet altijd meer.

Maar ook voor het werkende leven geldt: er zijn vrije dagen en vakanties! En dat zijn dé momenten om wat leuks te ondernemen, samen met je vriend of vriendin. Hierbij kunnen jullie best eens uitpakken: ga bijvoorbeeld samen op reis! Of het nu een weekendje weg is of een wekenlange vakantie: het telt allemaal mee. Tijdens belevenissen als deze bouwen jullie dierbare herinneringen op, die jullie vriendschap alleen maar sterker maken.

Vrienden blijven na de studententijd: een waardevol gegeven

Het kost misschien wat meer moeite dan dat tijdens de studie het geval was, maar het is zéker mogelijk: vrienden blijven na de studententijd. Door te blijven investeren in de vriendschap, zowel wat betreft kleine kletsmomenten als grote avonturen, verliezen jullie elkaar niet uit het oog. Die geweldige vriendschap, dat is namelijk een heel waardevol gegeven. En hopelijk blijft dat voor de rest van jullie levens zo!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here