DELEN

Of jullie nu vijf of twintig jaar samen zijn: ieder koppel maakt weleens ruzie. Vraag gerust enkele koppels waar ze het meeste ruzie over maken en je zal merken dat geld een veelvoorkomend probleem is. Hoe komt dat? Hoe zorg je ervoor dat geld je relatie niet onder druk zet? En hoe voorkom je ruzie over geld in je relatie? Wij delen een aantal tips!

Maak geld een bespreekbaar onderwerp

Met je partner over geld praten: het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, maar dat is het vaak niet. Praten over geld is nog steeds een taboe bij veel koppels, terwijl het net één van de grootste relatieproblemen is. Veel mensen hebben alleen een romantisch idee bij een relatie. Geld en liefde staan haaks op elkaar. Ze willen liefde graag zien als iets magisch, maar zo werkt het helaas niet. Geld zit in ieder aspect van het dagelijks leven, daar kan je nu eenmaal niet om heen. Afspraken over financiën zijn dan ook niet te vermijden. Hoe een koppel de geldzaken juist regelt maakt niet echt uit, als ze maar geregeld zijn op een manier die ze beide prettig vinden. Door jullie financiële situatie met elkaar te bespreken, doen jullie geen afbreuk aan de liefde. Integendeel, het is net een must om de relatie goed te houden.

Een fout die veel koppels maken is dat ze het onderwerp “geld” compleet gaan vermijden, omdat ze weten dat het spanningen kan veroorzaken, en daar gaat het mis. Geld is juist een onderwerp waarover je moet praten binnen een relatie. Niet pas wanneer er financiële problemen zijn want dan is het eigenlijk al te laat. Het beste is om dit onderwerp meteen aan het begin van je relatie op tafel te gooien. Dan bespreken jullie dus best jullie lonen, spaargelden en eventuele schulden. Koppels die al langer een relatie hebben, bespreken de rekeningen die binnenkomen, grote uitgaven die moeten gebeuren en eventuele toekomstplannen. Door eerlijk en open met elkaar te communiceren, kan je al heel wat ruzie voorkomen.

Plan tijd in om te praten over geld

Een veelvoorkomende fout bij koppels is dat ze pas over geld gaan praten wanneer er een probleem is. Dat kan je gemakkelijk voorkomen door iedere maand even kort samen te zitten om over jullie financiën te praten. Door deze afspraak vast op de agenda te zetten, normaliseer je de gesprekken over geld. Probeer een rustig en ontspannen gesprek te voeren, bijvoorbeeld met een glaasje wijn en wat chipjes erbij. Bespreek alles waar je op dat moment aan denkt, ook dat voorkomt ruzie achteraf. Stel ook een aantal belangrijke vragen. Bijvoorbeeld wat de belangrijkste inkomsten en uitgaven zijn geweest afgelopen maand, waar jullie graag nog voor willen sparen, en misschien denken jullie er wel over na om een gezamenlijke rekening te openen.

Bespreek jullie belangrijkste uitgaven

Nadat jullie de inkomsten en uitgaven hebben besproken, kunnen jullie best nagaan wat jullie allemaal uitgeven als koppel. Kijk naar alle uitgaven, maar probeer elkaar niet te veroordelen. Enkel op die manier ontdek je waar jullie geld naartoe gaat. Stel jezelf de vraag waarom je die uitgaven doet, of je ze wel nodig hebt en of je er écht gelukkig van wordt. De elektriciteitsfactuur kan je natuurlijk beter betalen, maar hoe zit het met het geld dat naar de gezellige dubbeldates gaat? Daar moet je wellicht een keuze maken. Als je echt wil besparen, kan je het geld misschien beter gebruiken voor een romantische date met jullie tweetjes en zonder anderen. Je zal uiteindelijk sneller die extra fles wijn achterwege laten als er geen vrienden bij zijn.

Lees ook: Over deze dingen maakt elk koppel wel eens ruzie

Bespreek jullie belangrijkste spaardoelen

De dingen die je belangrijk vindt, veranderen gedurende je hele leven, zelfs ieder jaar. Daarom is het belangrijk om de bedragen van grote plannen in de gaten te houden en in te calculeren. Jullie sparen bijvoorbeeld voor een trouwfeest, een nieuwe auto of een zonvakantie. Het ene koppel zal de nieuwe auto het belangrijkste vinden, terwijl een ander koppel misschien net spaart om de schulden weg te werken. Een gezamenlijk doel hebben, helpt bij het sparen. Als je graag iets voor jezelf op je eigen spaarrekening spaart, vertel dat dan ook.

Probeer je partners perspectief te begrijpen

Iedereen heeft nu eenmaal zijn eigen ideeën over hoe je financiële situatie eruit zou moeten zien. Maar je moet ook begrijpen dat de ideeën van je partner anders kunnen zijn. Je gedachtes over geld zijn waarschijnlijk voor een deel overgenomen van je ouders. Daarom is het belangrijk om met je partner te praten over hoe je vroeger thuis bent opgegroeid met geld, hoe je over geld denkt en hoe belangrijk het voor jou is. Misschien leerde je partner dat sparen ontzettend belangrijk is, terwijl jij meer van het leven geniet en sparen misschien minder belangrijk vindt. Iedereen heeft verhalen over geld en dat beïnvloedt je leven op positieve of negatieve manieren. Door te praten over jullie kijk op geld begrijpen jullie beter hoe de ander denkt en dat is heel belangrijk in een relatie.

Bespreek wie wat bijdraagt in jullie relatie

Onthoud tenslotte altijd dat er maar weinig koppels zijn met dezelfde job, dezelfde uren en hetzelfde salaris. De kans is dus groot dat de ene partner meer verdiend en dus meer zal bijdragen aan het huishoudelijk budget. Het is belangrijk om te bespreken hoe jullie samen de financiële lasten verdelen. Hebben jullie een gezamenlijke rekening waarop alle inkomsten binnenkomen of houden jullie elk een eigen rekening? Hebben jullie aparte spaarrekeningen of sparen jullie samen voor grote uitgaven? Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wie wat betaalt, zolang jullie je er beide goed bij voelen en je weet hoe het zit met jullie geldzaken. Er zijn immers veel mogelijkheden, maar erover praten blijft het allerbelangrijkste!

Maken jij en je partner ook weleens ruzie over geld? We zijn benieuwd naar jullie reactie!

Lees ook: 3 x de voordelen van ruzie in je relatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here