Machtige mannen dragen al langer horloges die hun wijsheid en ervaring symboliseren. Een goed en stijlvol horloge is een echt statussymbool en heeft dan ook terecht een plaatsje in de zakelijke outfit. Als je voor het eerst een zakelijk horloge koopt, kan het echter best wel een uitdaging zijn. Wij helpen je op de goede weg.
# 1. Kies voor een goed horlogehuis
Er zijn bekende modehuizen die uitzonderlijk al eens een eigen exclusief horloge op de markt brengen. Het is net door die exclusiviteit dat er vaak ook veel interesse naar is, maar let er toch mee op. Een horloge ontwikkel je niet zomaar en is echt specialistenwerk. Daarom wordt er vaak een beroep gedaan op externe kennis. Hierdoor heb je maar weinig zekerheid dat je het horloge binnen dertig jaar nog zal kunnen laten repareren. Kies daarom toch maar beter voor een goed horlogehuis, zoals Baume & Mercier.
# 2. Wantrouw prijzen
Voor het meest exclusieve horloge kan je een eeuwigheid sparen, maar vraag je af of het dat ook waard is. In enige mate kan de prijs kwaliteit garanderen, maar de kwaliteit van een herenhorloge van 5.000 euro hoeft echter niet hoger te liggen dan dat van een horloge van 500 euro. Vaak betaal je enkel voor exclusieve materialen, dure merknamen en nog duurdere reclamespotjes. De prijs mag je dan ook gerust wantrouwen. Dit wil overigens niet zeggen dat je risico’s moet nemen met malafide Chinese websites. Beter kies je voor betrouwbare verkopers die uitstekende horloges in vrijwel alle prijsklassen hebben. De online webwinkel VALMANO is daar een goed voorbeeld van.
# 3. Ga voor een tijdloos design
Als je kiest voor kwaliteit, zal je er lang plezier aan willen beleven. En dan moet je kiezen voor een model waar je niet alleen op je twintigste goed mee staat, maar ook op je veertigste, vijftigste en zestigste. Laat modetrends links liggen en kies voor een klassiek horloge met een mannelijke twist. Let vooral op de wijzerplaat die toch wel tijdloos moet zijn. Eigenlijk zou Jezus van Nazareth er even goed mee moeten staan als Luke Skywalker. Een goed voorbeeld is de Sternglas SKT41/702: een eenvoudig horloge dat toch prominent om de pols aanwezig is.
# 4. Kies voor onderhoudsvriendelijke kwaliteit
Natuurlijk kies je beter voor een mechanisch uurwerk dan voor een kwarts, maar dit wil nog niet zeggen dat het horloge gecompliceerd moet zijn. Hoe gecompliceerder het wordt, hoe sneller het stuk kan gaan en in hoe meer kosten dit dan weer resulteert. Een voorbeeld van een goede keuze is het werkpaard ETA 2824-2 dat in veel horloges terug te vinden is. Het voordeel van zo’n bekend mechanisch systeem is dat horlogemakers er vaak veel ervaring mee hebben en het onderhoud hierdoor voordeliger is.
# 5. Denk na over het horlogebandje
Kijk ten slotte ook altijd even naar het horlogebandje. Er zijn een aantal keuzes die je beter niet maakt. Rubber is bijvoorbeeld voor middelbare schoolkinderen, terwijl goud vooral een goede keuze is voor de betere vrienden van wijlen Pablo Escobar. Voor een zakelijk horloge is leer vrijwel altijd een uitstekend idee, waarbij vooral paardenleer het goed doet. Als het iets te stijf aanvoelt, kan je het altijd nog even combineren met een ‘brocelet’ aan de niet-dominante pols. Zo combineer je levenservaring en wijsheid met toegankelijkheid en menselijkheid.