DELEN

Een gezellig avondje onder vrienden? Dan is wijn altijd een goed idee! Als aperitief, bij de maaltijd of als digestief. Ben jij wel een wijnliefhebber, maar weet je er eigenlijk niet zo heel veel van? Lees dan verder voor vijf interessante weetjes over wijn. Niet alleen nuttige info, maar ook een heleboel leuke wistjedatjes om te scoren bij je vrienden!  

Druiven 

Wijn wordt gemaakt van druiven, maar dat is niets nieuws. Er bestaan wel duizend verschillende soorten druiven, maar wist je dat slechts een aantal druivensoorten ook effectief gebruikt worden om wijn van te maken? De bekendste zijn Merlot, Chardonnay, Pinot Noir en Sauvignon Blanc. Elke soort heeft uiteraard zijn eigen karakteristieken en een eigen smaakprofiel. Zo smaakt een Chardonnay meestal wat romiger en zachter terwijl een Sauvignon Blanc net een pittige, kruidige smaak heeft. 

Kleur

Kleur

Waar komt de kleur van witte, rosé en rode wijn vandaan? Veel mensen denken dat witte wijn van witte druiven gemaakt wordt. Is dat wel zo? De kleur van de wijn hangt af van de schil van de druiven. Hoe langer de schil in het versgeperste sap blijft liggen, hoe roder de kleur zal zijn. De kleur van de wijn heeft dus niet te maken met de kleur van de druif, maar wel met het al dan niet gebruik van de schil. Witte wijn kan dus zowel van blauwe als van witte druiven gemaakt worden. En rosé dan? In dat geval blijft de schil maximum 24u in de most liggen. Vandaar de lichtrode kleur bij rosé. 

Mousserende wijn

Een mousserende wijn of schuimwijn is wijn met koolzuurgas in. De meeste mousserende wijnen zijn wit, maar er bestaan ook steeds meer rosé of rode varianten van schuimwijn. In Italië wordt die mousserende wijn Prosecco genoemd, in Spanje Cava en in de Champagnestreek in Frankrijk uiteraard Champagne. Let wel, om dat laatste label te verdienen, moet de wijn niet alleen afkomstig zijn uit de Champagnestreek, ze moet aan nog een aantal kwaliteitslabels voldoen. 

Leeftijd 

Er wordt vaak gezegd: hoe ouder de wijn, hoe beter. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Rode wijnen hebben over het algemeen meer potentieel om te rijpen dan witte. Witte wijnen zijn echter over het algemeen lekkerder als ze binnen een paar jaar na de oogst opgedronken worden. 

Wijnproeven 

Nieuwsgierig naar meer? Schrijf je dan eens in voor een avondcursus wijnproeven. Echte kenners beoordelen wijn op basis van een aantal vastgelegde kenmerken zoals aroma en smaak, kleur, geur en afdronk. Wie weet slaag jij er binnenkort dan wel in om onmiddellijk een Pomerol te herkennen! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here