DELEN

Er zijn verschillende organisaties die zich op hun eigen manier inzetten voor de mensen in Oekraïne. UNICEF stuurt bijvoorbeeld teams naar Oekraïne om ter plaatse de kinderen te helpen, terwijl het ook ondersteuning biedt in landen die jonge vluchtelingen opvangen. Organisaties als UNICEF kunnen jouw steun goed gebruiken. Daarnaast zijn er nog andere manieren waarop jij kan helpen.

Help de slachtoffers van de oorlog en doe een gift

De beste manier om de slachtoffers van deze gruwelijke oorlog te steunen, is nog steeds door dat financieel te doen. Hulporganisaties kunnen het beschikbare budget dan inzetten waar het op dat moment het hardste nodig is. Financieel helpen, doe je bijvoorbeeld met een gift aan een organisatie als UNICEF. UNICEF zet zich in voor het welzijn van kinderen en heeft veel ervaring met rampen en oorlogen. Ze zijn altijd snel ter plaatse en bieden bijstand aan kinderen en families. Door het werk op het veld beschermt men alleenstaande kinderen tegen geweld, uitbuiting en misbruik.

Een voordeel is dat giften fiscaal aftrekbaar zijn in België. Zo dwing je de overheid om ook zelf financieel bij te dragen aan de hulpverlening. De belastingvermindering bedraagt 45%. Om aftrekbaar te zijn, moet de gift (per organisatie en per kalenderjaar) minstens 40 euro bedragen. Wie 40 euro doneert, recupereert 18 euro via de belastingaangifte. Ook moet de gift zijn gedaan aan een erkende instelling. UNICEF is een voorbeeld van zo’n erkende organisatie. Giften aan UNICEF zijn met andere woorden fiscaal aftrekbaar.

Schenk herbruikbare en nuttige spullen

De situatie in Oekraïne wijzigt elk uur en het is moeilijk om te zeggen welke spullen men er nodig heeft. Verschillende organisaties die op het veld actief zijn, hebben al aangegeven dat er op dit moment geen specifieke materiële noden zijn. Als dat wijzigt, zullen ze dat communiceren. Momenteel zijn het vooral de vluchtelingen die in ons land aankomen die spullen kunnen gebruiken.

Op lokaal niveau spelen hierbij vooral de zogeheten kringwinkels een belangrijke rol. De spullen van de kringwinkels worden momenteel onder andere gebruikt om leegstaande woningen en woonunits in te richten. Er wordt dan ook opgeroepen om blijvend herbruikbare spullen te doneren aan de verschillende kringwinkels in het land.

Meehelpen als vrijwilliger

Er zijn talloze ngo’s die momenteel op zoek zijn naar vrijwilligers die kunnen helpen. Burgervrijwilligers kunnen op de meest uiteenlopende manieren worden ingezet. Het gaat dan om helpende handen die bijvoorbeeld instaan voor het onthaal van de vluchtelingen, mensen die materiaal willen vervoeren of ophalen en mensen die Oekraïense kinderen Nederlands willen leren. De meeste gemeenten in Vlaanderen hebben een aanspreekpunt waar vrijwilligers zich kunnen aanmelden.

Het is ook mogelijk om rechtstreeks contact op te nemen met een ngo. Onder meer UNICEF is op dit moment nog op zoek naar vrijwilligers. Om vrijwilliger te worden bij UNICEF dien je minstens zestien jaar oud te zijn. UNICEF België zendt geen vrijwilligers naar Oekraïne. Je zal dan ook vooral lokaal helpen. Dat doe je bijvoorbeeld door je administratief talent aan te bieden of door workshops over kinderrechten te geven.

Word gastgezin voor Oekraïense vluchtelingen

Momenteel zijn de overheden druk in de weer om voldoende woongelegenheid te creëren voor de Oekraïense vluchtelingen die in ons land aankomen. Op korte termijn wordt er gerekend op gastgezinnen die vluchtelingen willen opvangen die niet bij vrienden, kennissen of familie terechtkunnen. De gemeente is ook hier het eerste aanspreekpunt. Kandidaat-gastfamilies zullen eerst worden gescreend. Op de website van de Vlaamse overheid vind je alle informatie voor kandidaat-gastgezinnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here