Door de coronapandemie lopen Vlamingen ineens storm voor campers. Dit stormlopen uit zich ook in de cijfers: in het voorjaar van 2020 schreef de FOD Mobiliteit en Vervoer 17% meer campers in dan in het jaar voordien. Een camper heeft nu eenmaal voordelen omdat je niet afhankelijk bent van hotels en omdat je in je eigen bubbel kan reizen. Wil jij ook een camper kopen? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten.
De juiste camper kiezen
In de eerste plaats moet de camper natuurlijk groot genoeg zijn voor het hele gezin. Als je alleen of met z’n tweetjes bent, kan je gerust nog kiezen voor een camperbus. Zo’n camperbus valt wat te vergelijken met een omgebouwde bestelwagen. Voor een klein gezin is een alkoofcamper dan weer de betere keuze. Zo’n camper heeft een ruimte boven de bestuurdersplek, die uiterst geschikt is als grote slaapplaats.
Ten slotte heb je ook de integraalcamper zonder een eigen cabine. Deze campers benutten alle beschikbare ruimte en zijn geschikt voor een groter gezin, maar hebben ook een hoger prijskaartje. Ook het gewicht kan soms hoog oplopen en daarvoor moet je toch opletten. Met een rijbewijs B mag je namelijk enkel voertuigen besturen met een MTM (maximaal toegelaten massa) van 3.500 kg.
Verschillende zaken om op te letten
Een van de andere zaken waar je echt op moet letten, is het sanitair. Vaak gaat het om een zogenaamd cassettetoilet. Alles wordt in een cassette met een chemisch goedje opgevangen en het spoelwater komt uit een eigen voorraadtank. Spoelen doe je met een beperkte druk en al na een dag of twee moet je de cassette ledigen. Zo’n cassette is vanaf de buitenkant uitneembaar. Door de beperkte capaciteit kiezen veel campereigenaars ervoor om toch gewoon het sanitair van een camping te gebruiken. Er zijn ook toiletten met een ruimere tank, waardoor je het minder snel moet ledigen. Daarnaast bestaan er ook composttoiletten die harde en vloeibare ontlasting gescheiden houden, maar ze komen niet zo vaak voor.
In de praktijk komt een camper vaak op een camping terecht en blijft het daar ook een tijdje staan. Om zich in de tussentijd toch vlot te kunnen verplaatsen, neemt men dan een fiets mee. Controleer vooraf altijd de grootte van het fietsenrek of de stouwruimte. Ook de inrichting, de opbergruimte en de keukenvoorzieningen kunnen bepalende factoren zijn, maar daar kan je vaak nog creatief mee omspringen.
Een camper huren of toch maar kopen?
Realiseer je dat een camper een dure aankoop is die veel mensen slechts beperkt gebruiken. Laat het dus geen impulsaankoop zijn die uiteindelijk vooral stof zal happen eenmaal de coronacrisis voorbij is en de vliegtuigreizen opnieuw lonken. Als je slechts een of twee keer per jaar met de camper op reis gaat, is huren eigenlijk altijd beter.
Eventueel kan je een tweedehandscamper overwegen. Er is best wel wat interessants te vinden, maar weet dat er ook nadelen aan verbonden zijn. Zo gaat het bijna altijd om diesels die tegenwoordig niet meer overal welkom zijn. Bovendien kan er al eens iets mis mee zijn. Denk dan niet alleen aan de motor, maar ook aan andere zaken zoals elektriciteitsleidingen of gasaansluitingen. Daarom is het een goed idee om de camper vooraf te laten controleren door een professional. Veruit de bekendste oplossing is de occasionkeuring bij DEKRA. Heb je liever geen zin in zo’n gedoe of ga je de camper vaker dan twee keer per jaar gebruiken? Dan is een nieuwe camper kopen de juiste oplossing.