Hoe goed je ook je best doet, soms is lakbeschadiging onoverkomelijk. Een struik of een boom kan al voldoende zijn om krassen te veroorzaken en voetgangers, honden en fietsers doen graag hun duit in het zakje. Door de auto te simoniseren kan je oppervlakkige krassen of dofheid vrijwel onzichtbaar maken, maar meestal moet je de auto minstens polieren. Soms zit er niks anders op dan de carrosserie opnieuw te verven en te lakken.
De auto simoniseren
Kleine oneffenheden kan je verhelpen door de auto te simoniseren. Dit is een techniek die sinds de jaren zeventig wordt toegepast. Het verwijst naar de merknaam Simoniz die werd gebruikt voor een product om de auto te waxen. Dit is dan ook exact wat je bij het simoniseren doet: een hoogglanspolish gebruiken om de oneffenheden weg te vagen en meteen ook een speciale was aan te brengen. Je auto gaat dan lekker glimmen en de oneffenheden zijn niet langer zichtbaar. Een kras verwijderen kan je echter niet doen door de auto te simoniseren. Simoniseren moet je bovendien regelmatig herhalen, want het effect verdwijnt na verloop van tijd.
De auto polieren
Als je microkrassen daadwerkelijk wil verwijderen, moet je de auto polieren. De auto polieren is een oplossing bij kleine krasjes. Het gaat dan om oppervlakkige schade, zoals nagels die krasjes hebben achtergelaten langs de handvaten. De auto polieren is ook een oplossing voor wanneer de lak is aangetast door zure regen of vogelpoep.
Bij het polieren gebruik je een poliermachine met een ronddraaiende mousse. Hierbij wordt er een kleine hoeveelheid lak verwijderd, zonder dat de verflaag wordt aangetast. Via verschillende pasta’s en een afwerkingspolish worden de microkrassen vervolgens weggewerkt. Polieren is enkel een oplossing als het gaat om microkrasjes die de verflaag niet hebben aangetast.
De auto verven en lakken
Wanneer het niet gaat om microkrasjes en de verflaag is aangetast, zit er niets anders op dan dit deel van de auto opnieuw te verven en te lakken. Het belangrijkste is dat de lakkleur overeenkomt met de kleur van de auto. Daarbij mag je niet alleen naar de fabriekswaarden kijken, want bijvoorbeeld de regen en de zon kunnen de kleur hebben aangetast. Daarom gebruikt men speciale apparatuur om de kleur te herkennen en de exacte kleur na te maken. In de praktijk zal men de auto steeds met dekzeilen beschermen en het aangetaste gebied afschuren. Daarna wordt de juiste kleur aangebracht, wordt alles gedroogd en zal men het herstelde onderdeel nog even nabehandelen.
Wat kost het verhelpen van een kras?
Zoals je merkt, is de behandelingstechniek afhankelijk van hoe diep de kras is. Hoe dieper de kras, hoe ingrijpender de te treffen maatregelen zijn. Polieren, verven en lakken laat je beter over aan een expert en die werkt natuurlijk niet gratis. Voor het polieren van een auto betaal je bij Wondercar 47,25 tot 545 euro (incl. btw), afhankelijk van de vraag of de volledige auto of louter een enkel krasje moet worden gepolijst. Voor het herstellen van krassen beginnen de prijzen er bij 160 euro (incl. btw). De prijs is daarbij sterk afhankelijk van de locatie van de kras of krassen en de kleur van het voertuig. Sommige kleuren vergen nu eenmaal een delicatere aanpak. Op basis van doorgestuurde foto’s kan je bij Wondercar een vrijblijvende offerte ontvangen.