DELEN

Het belangrijkste bij een wijnproeverij is, naast de gezelligheid, misschien wel de voorbereiding. Wijn drinken kunnen we allemaal, maar voor het goed proeven van wijn is gedegen voorwerk onmisbaar. U wilt immers alles van de wijnen weten om dit zo goed mogelijk over te brengen op de mensen die komen.

De wijnen

Bedenk eerst goed van te voren welk thema het moet zijn. Dit kan van alles zijn: van persoonlijke favorieten tot seizoenswijnen en van wijnen uit een land of regio tot allemaal wijnen van dezelfde druif. Sommige landen kennen enorm veel wijngebieden en het aanbod is groot. Neem Italiaanse wijn. Er is bijna geen gebied in Italië waar geen wijn wordt gemaakt. Het is dan niet zo moeilijk om een Giro d’Italia wijnproverij te houden. Om mensen niet teveel wijn voor te schotelen, kunt u het beste ongeveer acht verschillende wijnen laten proeven.

Hapjes

Hoe graag wij ook houden van een hapje bij de wijn, voor een wijnproeverij is dat niet zo handig. Tenzij dat de insteek is van de proeverij: wijn en gerechten combineren. Toch kan een stukje droog, saai brood of een simpele naturel cracker uitkomst bieden tijdens een proeverij. Het kan het smaakpalet neutraliseren om zo met een schoner palet door te gaan met de volgende wijn.

De volgorde

Wijnproeverij de volgorde

Denk goed na over de volgorde van de wijnen. Begin met een bubbel, indien u die heeft, en schroef de intensiteit op. Wit gaat voor rood en lichte wijnen gaan voor zware wijnen. Zo houdt u de proeverij in balans. Kunt u aan de hand van de wijnbeschrijvingen niet goed inschatten welke wijn waar moet, proef dan van te voren om de volgorde te bepalen.

Bestel uw wijn online

Wanneer u online wijn gaat bestellen, kunt u vaak al allerlei beschrijvingen vinden. Niet alleen van de wijn, maar ook over het gebied en het wijnhuis. Dat is handig om een klein verhaaltje in elkaar te draaien voor de mensen die de proeverij zullen volgen. Wijn bezorgen biedt uitkomst, aangezien het een hoop scheelt met sjouwen.

De wijnproeverij

Neem de tijd om de wijnen met z’n allen goed te kunnen proeven. Wals het glas en ruik goed aan de wijn om de aroma’s te bepalen. Vraag aan iedereen wat ze ruiken. Neem daarna een goede slok, slurp wat lucht naar binnen en wals de wijn zo’n vier tot zes seconden in de mond om alles goed te kunnen proeven. Bespreek de wijnen stuk voor stuk en geniet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here