De technologie staat niet stil en dat heeft ook de printsector gemerkt. Bij HP gaan ze bijvoorbeeld wel heel ver om hun klanten te ondersteunen, terwijl onderzoekers kip printen én bereiden en NASA van plan is om menselijk weefsel te printen in de ruimte. Deze drie toepassingen klinken als verre toekomstmuziek, maar behoren vandaag al tot de mogelijkheden.
Virtuele expert helpt bij het herstellen van printers
Met een nieuwe ondersteuningsformule voor industriële printers helpt HP klanten om hun printers zelf te repareren. Het bedrijf doet dit via hun zogeheten xRServices, waarbij de HoloLens 2 AR-bril van Microsoft wordt gebruikt. Gebruikers kunnen dan zelf HP-printers repareren, terwijl een externe expert virtueel meekijkt en in realtime raad geeft. Hiermee speelt HP in op de wens van de industriële gebruiker om zelf problemen op te lossen en om minder afhankelijk te zijn van externe experts, waardoor de downtime kan worden beperkt. De AR-bril wordt overigens ook ingezet voor het onboardingproces, waarbij de virtuele HP-expert nieuwe werknemers snel aanleert hoe ze met de HP-printer aan de slag moeten gaan.
Deze mogelijkheden zijn vooralsnog beperkt tot industriële klanten die printers als de HP Indigo-drukpers gebruiken. Vooralsnog helpen de virtuele experts je dus nog niet met het vervangen van populaire cartridges als de HP301 of met het scannen van een document. Volgens experts zullen we in de toekomst, wanneer VR-toepassingen ook op de consumentenmarkt gemeengoed worden, steeds vaker klantendienstmedewerkers virtueel in de woonkamer zien verschijnen.
Een stukje vlees uit de 3D-printer
In de toekomst zullen we misschien ook ons eten printen. Of toch als het van de ingenieurs van de Amerikaanse Columbia University afhangt. Zij hebben namelijk een 3D-printer ontwikkeld die voedsel kan printen en dit ook tegelijkertijd kan bereiden. Hierbij produceert een robotarm bijvoorbeeld fijne laagjes kippenpuree, terwijl een laserstraal het vlees gaart. Bij de ontwikkeling gebruikte men enkel kip, maar dezelfde technologie is ook voor de productie van andere voedingswaren geschikt.
Het 3D-printen van voeding is al langer mogelijk, maar het resultaat was in het verleden niet altijd even smaakvol. Vroegere 3D-bereidingen hadden het nadeel dat vlees al snel te droog werd, maar dat wisten de ingenieurs slim op te lossen. Door verschillende lichtgolven te gebruiken, kunnen gerechten perfect worden bereid. Een infraroodstraal met een langere golflengte zorgt er bijvoorbeeld voor dat enkel het oppervlak wordt gebraad, terwijl een blauwe laser met een korte golflengte het binnenste van het vlees gaart. Hierdoor kan een 3D-steak goudbruin zijn aan de buitenkant, maar nog steeds mals en sappig aan de binnenkant.
3D-bioprinters in de ruimte
Binnenkort zweeft er een nieuwe 3D-printer in het ISS. Niet zomaar een printer, want het gaat om een 3D-bioprinter die menselijk weefsel kan printen. Deze 3D-bioprinter zou in de toekomst worden gebruikt om astronauten te ondersteunen bij het helingsproces na een verwonding. Dat is niet onbelangrijk, want door stress en gewichtloosheid kijken astronauten tegen een vertraagde wondgenezing aan. De printer, de Bioprint FirstAid, maakt gebruik van de patiënts eigen huidcellen om zo een huidpleister te printen. Experts hopen dat de technologie op termijn ook in de gezondheidszorg kan worden gebruikt, bijvoorbeeld om met de cellen van de patiënt organen te printen die niet worden afgestoten door het lichaam.