DELEN

Ben jij iemand die mensen niet graag ontgoochelt en die altijd ingaat op voorstellen, ook al heb je helemaal geen zin of tijd? Ja zeggen is een stuk makkelijker dan een nee verkopen. Je wilt immers liever geen teleurgesteld gezicht zien. Toch is het belangrijk om dingen te weigeren en zo meer rust te creëren. Met deze tips kan je leren nee zeggen zonder je schuldig te voelen!

Leren nee zeggen

We associëren het woordje ‘nee’ vaak met negativiteit dus slikken we het soms te vaak in. Echter is het ook belangrijk dat je eens aan jezelf denkt, ook al is dat niet altijd even gemakkelijk. Dikwijls zeg je ‘ja’ om de situatie makkelijker te maken, omdat je geen energie meer hebt of om anderen te plezieren. Maar soms moet je daardoor dingen doen waar je zelf geen zin in hebt. Hierdoor kan je het gevoel krijgen dat anderen je leven bepalen.

Dat is uiteraard niet de bedoeling. ‘Nee’ zeggen is net heel bevrijdend voor jezelf en voor anderen. Je komt op voor wat jij wilt en anderen zullen je respecteren als een persoon met een eigen mening. Je zal je beter in je vel voelen, meer energie krijgen en beseffen dat het helemaal oké is om af en toe een stapje terug te zetten. Je komt op voor jezelf en bent eerlijk, en dat is een heel prettig gevoel.

nee leren zeggen

Nee leren zeggen met deze tips

1. Waarom zeg je altijd ja?

We beginnen bij de oorzaak: waarom zeg je altijd ‘ja’? Door te weten waarom je het lastig vindt, krijg je meer inzicht in je gedrag en kan je het ook makkelijker veranderen. Dikwijls komt het door een laag zelfbeeld. Als dat bij jou ook het geval is, schrijf dan iedere dag drie dingen op die je goed hebt gedaan of je blij maken. Dit helpt je om zelfverzekerder te worden waardoor je de volgende keer makkelijker ‘nee’ zegt.

2. Denk erover na

Wanneer iemand je iets vraagt, zeg dan niet meteen ‘ja’ of ‘nee’, maar vertel dat je er nog even over wilt nadenken. Weeg vervolgens de voor- en nadelen tegen elkaar af en bekijk of je er wel tijd en zin voor hebt. Op die manier weet je zeker dat je de juiste beslissing neemt en kan je leren nee zeggen zonder je schuldig te voelen.

3. Bedenk een alternatief

Hoe leer ik nee zeggen? Je kunt leren nee zeggen zonder je schuldig te voelen door een alternatief te bedenken. Het is bijvoorbeeld niet omdat je op dat moment geen tijd hebt om iemand te helpen, dat je volgende week ook geen tijd hebt. Door dit te vertellen aan mensen, stel je mensen minder teleur en voel jij je minder schuldig.

4. Verontschuldig je niet meteen

Hou je ‘nee’ zo kort mogelijk en onderbouw hem niet met uitgebreide verontschuldigingen. Een simpele ‘nee, dan kan ik niet’ is voldoende. Alle verdere details geven de vraagsteller de mogelijkheid om te onderhandelen naar een ‘ja’.

5. Maak afspraken met jezelf

Neem je agenda erbij en noteer wanneer je niets wilt plannen. Misschien wil je graag sporten of een avondje Netflix kijken. ‘Nee’ zeggen gaat een stuk makkelijker op het moment dat je al een afspraak in je agenda hebt staan. Het maakt hierbij niet uit of die afspraak met jezelf is.

6. Oefeningen om nee te leren zeggen

Voelt ‘nee’ zeggen onwennig voor jou? Dan is het tijd voor een ‘nee leren zeggen oefening’ die je in je eentje doet. Zeg hardop ‘nee’ tot het overtuigend klinkt. Probeer het vervolgens uit in gemakkelijke situaties waarin weinig op het spel staat. Zeg bijvoorbeeld ‘nee’ tegen je partner of hond.

7. Wees lief voor jezelf

Voel je je toch schuldig? Ga dan eens na hoe vaak je wél klaarstaat voor anderen. Dat is waarschijnlijk meer dan je denkt. Door lief te zijn voor jezelf, verminderen je schuldgevoelens en voel je je zelfverzekerder op momenten dat je ‘nee’ wilt zeggen.

leren nee zeggen zonder je schuldig te voelen

Zo, dit zijn een aantal tips voor leren nee zeggen. Je kunt dus gerust zijn: door eens iets te weigeren, gaan mensen je echt niet anders bekijken. En doen ze dat toch, dan zegt dat meer over hen dan over jou. In dat geval zijn ze je tijd en aandacht niet waard. Je hoeft heus niet altijd te springen voor anderen. Het belangrijkste is dat je jezelf niet uit het oog verliest. Ik wens je alvast veel succes met ‘nee’ zeggen!

Lees ook: Last van stress? 9 tips om stress te verminderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here