DELEN

Wil jij graag minder op je telefoon zitten? Aan de bushalte, in de rij aan de kassa, tijdens het sporten, op het toilet, in bed, wanneer je wandelt… Zodra er een dood moment is, ben je geneigd om naar je telefoon te grijpen en je social media apps te bekijken. Nadat je alle apps bent afgegaan en er geen Facebook post meer te bekijken valt, voel je je leeg en gefrustreerd. Herkenbaar? Grote kans dat je een smartphone verslaving hebt. Vandaag de dag zijn smartphones een soort digitale drugs geworden, ze doen je meer kwaad dan goed. Geen zorgen, je telefoon hoeft niet meteen in de vuilnisbak, maar minder schermtijd kan echt geen kwaad. In dit artikel delen we een aantal tips om minder op je smartphone te zitten!

minder op je telefoon

Tips om minder op je telefoon te zitten

1. Minder op je telefoon zitten: zet je notificaties af

Smartphone verslaving tips? Je notificaties afzetten is één van de beste tips om minder op je telefoon te zitten. Notificaties zorgen er namelijk voor dat je telkens je telefoon vastpakt, ook al heb je er eigenlijk geen nood aan. Vaak check je één notificatie en voordat je het weet is er een halfuur voorbij. Als je alle onbelangrijke notificaties afzet, is de kans kleiner dat je constant je telefoon checkt. Alleen al het afzetten van het geluid bij een melding kan de impuls verminderen om direct naar je telefoon te grijpen.

2. Minder telefoon gebruiken: app voor minder telefoongebruik

Harde cijfers kunnen helpen om je telefoon minder te gebruiken. Tegenwoordig zijn er verschillende apps die je gebruik monteren en nauwkeurig bijhouden hoeveel tijd je die dag hebt doorgebracht met je telefoon. Ze kunnen je exact tonen hoeveel keer je je telefoon hebt vastgepakt en hoeveel minuten je waarmee bent bezig geweest. Sommige apps kan je ook gebruiken om je een seintje te geven wanneer je je telefoon té veel gebruikt. Je kunt dan zelf bepalen wanneer dit het geval is voor jou. Confronterend om te doen, maar het is wel één van de beste tips om minder op je telefoon te zitten.

3. Plan dagelijks telefoonvrije momenten in

Wees eens eerlijk met jezelf: je hebt heus geen telefoon nodig tijdens het avondeten, in de badkamer of terwijl je een serie kijkt. Vaak neem je je telefoon er uit gewoonte bij. Wil je je telefoon minder gebruiken? Probeer dan enkele telefoonvrije momenten in te lassen doorheen de dag. Plan ze bij voorkeur in wanneer je druk bezig bent met andere activiteiten. Op die manier maak je het jezelf nét een stukje makkelijker! Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om je telefoon een uurtje op vliegtuigmodus te zetten zodra je gedaan hebt met werken en aan het avondeten begint. Op die manier kan je ontspannen aan je avond beginnen en ervaar je alvast geen stress van je telefoon.

4. Gebruik je telefoon niet als wekker

Gebruik jij je telefoon als wekker? Daar kan je vanaf nu beter mee stoppen. Alleen al bij het zetten van een alarm is het verleidelijk om nog even op je telefoon te scrollen voordat je gaat slapen. En zodra je ’s ochtends wakker wordt, grijp je alweer naar je telefoon. Door je telefoon buiten de slaapkamer te houden, zal die verleiding er simpelweg niet zijn. Door een ouderwetse wekker aan te schaffen zal je minder naar je telefoon grijpen én zal je beter slapen. Blauw licht remt namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine af.

5. Zet je telefoon op zwart-wit

Minder telefoon gebruiken? Dat doe je door je achtergrond op zwart-wit te zetten. Uit onderzoek blijkt dat de kleur rood je brein stimuleert. Het is dus geen toeval dat alle notificaties met een rood bolletje worden weergegeven. Bij het zien van het bolletje worden je hersenen opnieuw geprikkeld. Door dit weg te halen, voel je waarschijnlijk ook minder de drang om op je telefoon te kijken. Wellicht kan je beginnen met je achtergrond zwart-wit te maken? Probeer het eens!

6. Koop een horloge

Ben jij iemand die even naar het uur kijkt en vervolgens alle social media apps checkt? Voordat je het weet is er alweer een kwartier voorbij en dat terwijl je alleen wilde kijken hoe laat het was. In dat geval is het wellicht een goed idee om een horloge te kopen. Een horloge is niet alleen handig om het uur te checken, het staat ook ontzettend leuk. Tegenwoordig zijn er een heleboel mooie exemplaren te vinden. Vind je perfecte horloge in 5 stappen!

7. Zet je telefoon uit

Je telefoon minder gebruiken? Dat doe je simpelweg door je telefoon uit te zetten. Dit hoeft niet de hele dag, een uur of twee is al voldoende om rust te ervaren. In het begin zal je even moeten afkicken van je smartphone verslaving, maar je zal snel genoeg merken dat het eigenlijk ook fijn is om een tijdje ‘offline’ te zijn.

tips om minder op je smartphone te zitten

Zo, dit zijn een aantal smartphone verslaving tips. Door één of meerdere van deze tips toe te passen, zal je smartphone ziekte snel verminderen. Wij wensen je in ieder geval veel succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here