DELEN

Ben je op het matje geroepen door justitie? Word je gedagvaard voor de politierechtbank? Bereid je dan zo goed mogelijk voor. Zo kan je de gevolgen maximaal beperken.

Verkeerszaken en overtredingen

Er zijn verschillende gevallen waarin je je mogelijks moet verantwoorden bij de politierechtbank. Denk maar aan rijden zonder papieren, rijden onder invloed van alcohol of verdovende middelen, te snel rijden, het plegen van een vluchtmisdrijf, of een andere (zware) verkeersovertreding. Het betalen van een boete voor een snelheidsovertreding is vaak al een zure appel om doorheen te bijten. Maar ontvang je ook nog eens een dagvaarding? Dan breekt het angstzweet je misschien al uit. Wacht zeker niet tot het D-day is, maar bereid je goed voor. Zo kan de straf door de politierechtbank hopelijk beter uitvallen dan je aanvankelijk had gedacht.

Laat je bijstaan door een advocaat of juridisch expert

Een veelgemaakte fout van personen die worden gedagvaard voor de politierechtbank is zichzelf verdedigen. Die tactiek laat je slaagkans aanzienlijk slinken en moet je dus mijden. Raadpleeg liever een advocaat. Een ervaren specialist in verkeers- en strafrecht kan je bijstaan met gepast advies en raad, tijdens de hele procedure en tot de verdere afhandeling. Ga voor gemoedsrust en kies een advocaat om je te verdedigen. Bespreek eveneens of je zelf aanwezig dient te zijn op de zitting of niet. Normaal gezien kan je raadsheer je vertegenwoordigen en hoef je niet per se ter plekke in de rechtbank te zijn.

Laat je bijstaan door een advocaat of juridisch expert

Kom verzorgd over

In sommige gevallen zal je toch verplicht zijn om zelf te verschijnen voor de politierechtbank. Let dan uiteraard op je voorkomen. Draag nette kleding en vermijd alles wat aanleiding kan geven tot aanstoot. Let daarnaast op je taalgebruik en stel je nederig op.

Verzamel bewijsmateriaal

Moet je voorkomen voor feiten waarvan je ze betwist? Verzamel dan zoveel mogelijk bewijsmateriaal, zoals foto’s van de plaats van het misdrijf of eventuele schade aan jouw voertuig of aan dat van de andere bestuurder(s). Je advocaat zal deze bewijsstukken beoordelen en kan je verdediging op die manier optimaal voorbereiden.

Ga langs bij je huisarts

Indien je moet voorkomen voor een overtreding in verband met alcohol- of druggebruik, is het aangeraden om voor je zitting langs te gaan bij je dokter. Laat een bloed- en urineanalyse uitvoeren. Deze stalen kunnen aantonen dat er geen sprake meer is van misbruik van verdovende middelen en dat speelt uiteraard in jouw voordeel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here