DELEN

Met een goede printer kan je al heel wat, maar voor de beste prints heb je ook het juiste papier en de juiste cartridges of toners nodig. Daar hoef je zeker geen fortuin aan uit te geven en een huismerk kan heus wel volstaan. Wij leggen uit waarop je zoal moet letten en hoe je de juiste keuze maakt.

Toners en cartridges kiezen in functie van de printer

In elke printer past telkens een bepaald type toner of cartridge. Dat komt enerzijds omdat de technologie kan verschillen op basis waarvan de printer print. Een inkjetprinter print bijvoorbeeld door inkt aan te brengen op het printpapier. Hiervoor heeft het vrij veel inkt nodig. Dat is meteen ook de reden waarom je pagina na het printen nat kan aanvoelen. Ze verbruiken veel inkt en zijn duurder, maar zijn beter geschikt voor het afdrukken van foto’s. Een laserprinter werkt dan weer op een andere manier. Hier geeft een speciale coronadraad een elektrostatische lading af waardoor het papier en de toner aangetrokken worden en er een print ontstaat. Natuurlijk heb je dan geen cartridge maar een toner nodig.

Daarnaast zijn er nu eenmaal verschillen tussen de printers onderling. Sommige toners focussen op zakelijk gebruik en honderden prints per dag, terwijl anderen eerder voor consumentengebruik zijn. Dan zijn er weer toners waarmee je in kleuren print en heeft elk merk wel eigen technische innovaties geïntroduceerd. Het is meteen ook de reden waarom je niet zomaar een toner Brother TN-2410 in je HP-inkjetprinter kan pluggen.

Originele toners of huismerken?

Originele toners of huismerken

Hoewel er telkens één type toner of cartridge geschikt is voor je printer, wil dat nog niet zeggen dat je geen keuzevrijheid hebt. Zo heb je de toners van de fabrikant en de toners van huismerken. De toners van de fabrikant zijn daarbij veel duurder. Als je het economisch plan van printerfabrikanten kent, hoeft dat niet te verbazen. Zij brengen hun printers vaak heel goedkoop op de markt. Vroeger gebeurde dat zelfs vaak met verlies. Hun doel is natuurlijk dat veel mensen hun printers kopen en vervolgens ook de dure cartridges aanschaffen.

Na verloop van tijd ontstond er concurrentie en zijn verschillende producenten begonnen met zelf toners op de markt te brengen. De inkt die in de toners zit, is vaak identiek met die in de originele toners. Wel is het huismerk goedkoper en zit er zelfs meer inkt in de toners. Dat is natuurlijk omdat je niet hoeft te betalen voor het eerder verlies op de printer of de dure investeringen in naambekendheid.

Wel is het zo dat printerfabrikanten vaak inspanningen doen om je toch maar te overtuigen om het huismerk niet aan te schaffen. Je krijgt dan foutmeldingen te zien of waarschuwingsberichten dat niet alle functionaliteiten werken. Het zijn praktijken die consumentenorganisaties als Consumentenbond en Test Aankoop al verscheidene keren aan de kaak hebben gesteld. Het staat je natuurlijk vrij om zelf te kiezen of je daar al dan niet aan toegeeft. Beweringen die stellen dat je garantie door een huismerk verloopt of dat je printer daardoor stuk zal gaan, hoef je alvast niet te geloven.

Het juiste papier voor je printer

Niet alleen toners en cartridges komen in vele soorten en maten, maar dat geldt ook voor het printpapier. Dat je geen A3-papier in een A4-printer moet trachten te proppen, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Toch zijn er wel degelijk nog een aantal zaken waarop je moet letten.

In de eerste plaats is er bijvoorbeeld het grammage. Dit wordt uitgedrukt in gram per m² (g/m²). Voor huiselijk gebruik, schoolwerk of voor correspondentie volstaat 80 tot 90 g/m². Voor flyers en folders mik je dan weer op 135 tot 170 g/m². Voor de kaft van brochures kan je zelfs tot 250 g/m² gaan. Hogere grammages worden in principe enkel gebruikt voor specifiek drukwerk, zoals visitekaartjes.

Daarnaast speelt de coating natuurlijk ook een rol. Papier zonder coating of soms ook wel offsetpapier genaamd, neemt meer inkt op, heeft een doffere uitstraling en is goed beschrijfbaar. Voor schoolwerk of als briefpapier volstaat het zeker. MC-papier (machine coated) zorgt ervoor dat de inkt op de coating ligt en niet in het papier trekt. Een matte coating is goed leesbaar en gebruik je voor prints waarbij tekst en afbeelding elkaar afwisselen. Printpapier met een glanzende coating is dan weer ideaal voor kleurenfoto’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here