DELEN

Gezond eten is belangrijk. Meer fruit en groenten eten? Maak dat de kinderen maar eens wijs! Klinkt “Néé mama, ik lust geen brocolli!” je bekend in de oren en ben je die eeuwige discussies aan de keukentafel ook meer dan beu? In dit artikel delen we 10 tips om je kind meer fruit en groenten te laten eten.

1. Geef het goede voorbeeld

Het klinkt misschien logisch, maar toch gaan veel ouders hierbij in de fout. Ze verwachten van hun kinderen dat ze veel fruit eten, terwijl ze zelf nooit fruit aanraken. Hetzelfde geldt voor groente eten. Het goede voorbeeld geven is ontzettend belangrijk om gezonde gewoonten aan te leren. Schep tijdens het avondeten dus veel groenten op je bord en laat zien dat je een banaan mee naar het werk neemt. Door zelf altijd zo gezond mogelijk te eten, geef je automatisch het goede voorbeeld aan je kinderen en zullen ze meer fruit en groenten eten.

2. Betrek je kinderen erbij

Kinderen zijn nieuwsgierig en vinden het vaak geweldig om jou te helpen. Als je je kinderen laat helpen bij het koken, dan is de kans groot dat ze achteraf hun bordje met plezier zullen leegeten. Ze hebben het tenslotte zélf klaargemaakt. Wat ook leuk is: je kinderen meenemen naar de (super)markt om fruit en groenten te kopen. Laat je kinderen zélf fruit en groenten uitkiezen, zo krijgen ze het gevoel dat ze ook iets te zeggen hebben.

3. Haal niet te veel snoep in huis

En nu we het toch over de supermarkt hebben: laat je niet verleiden om tijdens elk winkelbezoek een doos koeken of een zak chips in je winkelkar te gooien. Voorzie daarvan liever gezonde snacks zoals bijvoorbeeld komkommer snacks of snoeptomaatjes. Die zijn lekker én gezond! Ook hier geldt weer: toon het goede voorbeeld. Als jij niet veel snoept, dan zullen je kinderen ook niet zo snel achter snoep vragen.

4. Laat je kind zijn eigen smoothie maken

Smoothies zien er kleurrijk uit, ze smaken lekker en zijn snel klaar. En het beste van al: er zitten veel vitamientjes in! Heeft je kind écht veel moeite met fruit eten? Maak de smoothie dan voor hem of haar, je kind zal nooit weten wat voor stiekeme gezonde dingen je er hebt in gedaan. Staat je kind wel een beetje open voor fruit eten? Laat je kind dan zelf kiezen wat voor fruit er in zijn of haar smoothie mag. De meeste kinderen vinden het nu eenmaal leuk als ze zelf mogen kiezen.

5. Experimenteer met verschillende soorten groenten

Gevarieerd eten is sowieso belangrijk, dus waarom niet een beetje experimenteren met alle groentesoorten die er bestaan? Groenten voor kinderen zijn niet gemakkelijk, maar er zijn wel een aantal trucjes. Probeer in plaats van gewone spaghetti eens courgetti, dat zijn spaghettislierten gemaakt van courgette. Of maak eens zoete aardappelen klaar in plaats van gewone aardappelen. Eet je kind graag frietjes? Deze kan je af en toe vervangen door frietjes van zoete aardappel die je in de oven klaarmaakt. Dat is toch weer een stukje gezonder.

Is je kind geen fan van bloemkool? Misschien vind je kind bloemkool wel lekker als je het eens op een andere manier klaarmaakt. Denk bijvoorbeeld aan bloemkoolpuree, bloemkoolrijst of een pizzabodem gemaakt van bloemkool. Als ouder moet je soms creatief zijn, maar zo zal je kind wel groente eten.

Lees ook: Deze fruitstukken bevatten de meeste vitamines

6. Zorg voor kleur op het bord

Als ouder moet je toegeven: fruit en groenten zien er niet altijd even aantrekkelijk uit om te eten. Aangezien kinderen houden van vrolijke kleuren, is het een goed idee om dit door te zetten naar hun bord. Een kleurrijk bordje ziet er nu eenmaal veel leuker uit om van te eten. Combineer dus allerlei kleuren fruit en groenten voor een vrolijke maaltijd!

7. Focus niet te hard op ‘het bord leegeten’

Als je kind zijn bord niet wil leegeten, geen probleem. Dram er niet te hard over door want dat heeft vaak het tegenovergestelde effect. Maak hem wel duidelijk dat hij of zij dan niets anders krijgt om te eten en moet wachten tot het ontbijt de volgende dag. Het heeft echt geen zin om telkens een strijd te voeren aan tafel als je kind toch zijn bord niet gaat leegeten.

8. Laat je kinderen eens kiezen

Krijg je die brocolli maar niet in zijn mond? Laat af en toe je kinderen zelf eens kiezen wat ze op hun bord willen. En nee, dan hebben we het niet over snoep maar wel over groenten. Iets van groenten eten is nog altijd beter dan helemaal geen groenten eten. Hetzelfde geldt voor fruit eten. Het is heus geen drama als je kind iedere dag een appel eet en voor de rest amper fruit wil eten. Een appel is beter dan niets!

9. Schep niet te veel op hun bord

De meeste kinderen houden er niet van als hun bord te vol ligt. Zeker als het moeilijke eters zijn, zal een vol bord afschrikken. Schep liever een beetje per keer op. Als je kind echt honger heeft, zal het zelf vragen om nog een keer op te scheppen. Wil je kind niet veel groente eten? Laat het dan eerst een schepje groente eten en daarna pas de aardappelen en het vlees (het lekkerste deel). Zo ben je zeker dat je kind alvast wat groenten binnen heeft.

10. Blijf fruit en groenten aanbieden

Weet dat ieder kind periodes heeft dat hij of zij wat moeilijker eet of bepaalde fruit en groenten ineens niet meer lekker vindt. De peuterfase is er zo één van. Forceer niet, maar blijf het wel aanbieden. Op een dag zal je kind makkelijker eten en ineens wél dat ene stuk fruit eten. Door te blijven proberen geef je je kind veel goeds mee, en dat is het beste wat je als ouder kan doen!

Heb jij ook een moeilijke eter in huis? Heb jij nog andere tips om je kinderen meer fruit en groenten te laten eten? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: Help! Mijn kind lust geen groente!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here