DELEN

Steeds meer mensen kiezen voor wasbare luiers. Je hoort er allerlei verhalen over. Mensen die ze vreselijk vinden, mensen die ze super goed vinden en alles er tussenin. Maar hoe zit het nu eigenlijk met wasbare luiers? Dit zijn de voor- en nadelen van wasbare luiers!

Voordelen van wasbare luiers

1. Ze zijn goedkoper

Wasbare luierbroekjes zijn in aanschaf behoorlijk prijzig. Maar je verdient dat wel weer terug als je kindje lang in deze luiers zit. Als je alleen pampers gebruikt, betaal je zo’n €1500 aan luiers in de hele luierperiode. Daarbij vergeleken zijn wasbare luiers stukken goedkoper.

2. Beter voor het milieu

De wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan pampers. Je hebt veel minder afval omdat je de luiers niet weggooit. Kijk maar eens bij een gezin met een baby naar het hoeveelheid luiers die elke week wordt weggegooid. Dat zijn zo’n 6 luiers per dag (soms meer), dus zo’n 30 luiers per week.

3. Het is vrij schoon

Veel mensen denken dat je poep aan je handen krijgt of dat je de luiers moet uitspoelen. Gelukkig hoeft dat met de moderne niet meer. Er ligt een los doekje in de luier waarin de poep wordt opgevangen. Het doekje kan meteen in de vuilnisbak en de luier kan zonder omspoelen in de wasmachine.

4. Geen chemicaliën op de babybillen

Pampers en wegwerpluiers bevatten verschillende middelen om te zorgen dat ze goed vocht opnemen. Deze chemicaliën zijn natuurlijk goed getest en zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Maar ergens diep vanbinnen weten we allemaal dat het nog beter is om helemaal geen chemicaliën te gebruiken.

Nadelen van wasbare luiers

1. De aanschafprijs is vrij hoog

Natuurlijk kun je gaan voor de allergoedkoopste wasbare luiers, maar vaak heb je dan beroerde kwaliteit. Je kunt dus beter gaan voor een goed merk. Helaas zijn de aanschafkosten vrij hoog, ook al verdien je dat wel weer terug.

2. Je hebt er wat meer werk van

Wasbare luiers moeten gewassen worden. Daardoor ben je er wel wat langer mee bezig dan met wegwerp luiers. Je moet er daarbij ook rekening mee houden dat het best even duurt voordat de luiers en inleggers goed droog zijn.

3. Ze houden geen grote hoeveelheden plas

Een kleine baby plast nog niet zoveel. De luiers houden die hoeveelheden gemakkelijk vast. Maar dat wordt wat anders als jouw kind groter wordt. Vanaf ongeveer anderhalf jaar, als je kind grotere plassen doet, houden de luiers dat niet altijd. Dus moet jij vaker ook de kleertjes verschonen. Wel helpt dit je kind om sneller zindelijk te worden, want ze vinden het geen prettig gevoel. Zo kun je op een positieve manier je kind helpen bij de zindelijkheidstraining.

4. Ze zijn wat dikker rond de billen

De meeste wasbare luiers hebben een of twee inleggers die het vocht opnemen. Daardoor worden de luiers vrij dikke pakketjes. Dit is ook afhankelijk van het type en merk wasbare luiers. Maar zeker bij kleine kindjes kan het voorkomen dat je door de luiers een grotere maat broekjes nodig hebt. Hoe groter het kindje wordt, hoe kleiner het verschil is met wegwerp luiers.

Wasbare luiers hebben veel voor- en nadelen ten opzichte van wegwerp luiers. De laatste jaren zijn wasbare luiers steeds beter geworden van vorm en kwaliteit. Daardoor kiezen mensen steeds vaker voor dit type luiers. Natuurlijk hangt ook heel veel af van het merk, dus het is verstandig om je eerst goed in te lezen voordat je een beslissing maakt.

DELEN
Vorig artikel5 tips tegen donkere kringen
Volgend artikel5 tips voor een wit interieur
Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here