DELEN

Douchen met baby is een leuk en intiem moment van huid-op-huidcontact. Echter kan het de eerste keer best een beetje spannend zijn. Je wilt dat kleine, glibberige lijfje natuurlijk niet uit je handen laten vallen. In deze blogpost delen we een stappenplan en handige tips waardoor douchen met baby een succes wordt voor jullie allebei. Zo kunnen jullie er samen lekker van genieten!

Waarom douchen met baby?

Douchen met baby kan een prettige manier zijn om je baby te wassen. Het is een fijne afwisseling met badderen in het babybadje, en heeft ook een aantal voordelen. Zo gaat douchen met je baby meestal sneller dan hem in bad doen. Je hoeft niet te sleuren met emmers badwater, wat je rug ook ten goede komt. En niet te vergeten: het zorgt voor een fijn, intiem moment van huid-op-huidcontact want je houdt je baby tegen je naakte huid aan.

Wil je graag douchen met je baby? Dan is een goede voorbereiding heel belangrijk. Door onderstaand stappenplan te volgen, kan je veilig douchen met baby en maak je het jezelf gemakkelijk!

Douchen met baby: stappenplan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarnaast verschilt het of je met z’n tweeën bent of dat je alleen gaat douchen met je baby.

Samen

Is je partner of iemand anders thuis om te helpen? Dan is douchen met baby vrij gemakkelijk. Jij kan immers al onder de douche gaan staan, terwijl de ander je kleintje uitkleedt op het aankleedkussen. Deze persoon geeft je baby daarna aan onder de douche. En na het douchen geef je jouw baby weer aan de ander, die hem dan afdroogt en aankleedt. Ondertussen heb jij tijd om jezelf te wassen.

Alleen

  1. Leg alle benodigdheden klaar in de badkamer. Denk aan hydrofiele doeken, een badcape, luier, billendoekjes, propere kleren, babyolie en natuurlijk het aankleedkussen. Vergeet ook niet een handdoek, badjas en kleren voor jezelf.
  2. Zorg dat de temperatuur in de badkamer aangenaam is, bij voorkeur rond de twintig graden. Zo koelt je kleintje niet te snel af na het douchen. Je kunt ook zijn kleertjes op de verwarming leggen zodat deze alvast lekker opwarmen.
  3. Leg het aankleedkussen op de grond van de badkamer neer en leg daar de hydrofiele doeken op. Daar kan je jouw baby veilig op leggen terwijl jij je aan- en uitkleedt. Kleed eerst jezelf en daarna je baby.
  4. Zet de douche alvast aan en wacht tot de temperatuur goed is alvorens je eronder stapt. Rond de 37 graden is perfect voor je kleintje. Daarna kan je lekker genieten van het stromende water én van elkaar.
  5. Ben je klaar met douchen? Leg je baby op het aankleedkussen en wikkel hem lekker warm in een hydrofiele doek of badcape.
  6. Als je wil, kan je je nu snel wassen onder de douche. Vervolgens droog je jezelf af of trek je je badjas even aan.
  7. Droog je baby af en kleed hem weer aan. Je kan hem nu ook lekker insmeren met babyolie als jullie dat fijn vinden.
  8. Tenslotte kan je jezelf aankleden terwijl je kleintje op het aankleedkussen naar je ligt te kijken.
douchen met baby houding

Wanneer douchen met je baby?

Je kunt al douchen met je baby in de kraamweek, als je je daar goed genoeg voor voelt. Meestal mag je kleintje al op de derde of vierde dag in bad of onder de douche. Je kraamverzorgende kan je hierbij helpen en handige tips geven. Omdat je je misschien nog snel flauw en duizelig voelt, is het goed als er iemand in de buurt is tijdens het douchen.

Alleen douchen met je baby doe je beter niet voordat hij twee of drie weken oud is. Je baby kan zichzelf nog niet goed warmhouden terwijl hij op jou ligt te wachten.

Het beste moment om te douchen, is afhankelijk per baby. Je baby douchen voor slapen is een goed idee, op voorwaarde dat hij niet juist melk heeft gedronken. Wanneer je dat wél doet, kan je kleintje immers overgeven. Vlak voor een voeding is ook niet verstandig omdat je baby dan erg honger kan hebben en hierdoor kan huilen. Een uurtje na een voeding is dikwijls een goed moment. Echter is het hierbij vooral een kwestie van proberen.

Hoe vaak baby douchen?

Omdat baby’s een gevoelige huid hebben die makkelijk kan uitdrogen, is het beter voor zijn huid om niet te vaak te douchen. Bovendien worden baby’s nog niet snel vies, in tegenstelling tot kleuters. Eén tot twee keer per week is voldoende om je baby te douchen of in bad te doen. Als je baby diarree heeft of een flinke spuugbui heeft gehad, is het natuurlijk wel fris om hem eens extra te wassen.

douchen met baby handschoen

Nog een paar handige tips

Douchen met baby houding? Houd je baby op een prettige manier vast. Je kunt je baby het beste rechtop vasthouden tegen je borst aan. Op die manier komt het water niet in zijn gezicht terecht. Richt de douchestraal niet meteen op zijn hoofdje. Zeker als je voor het eerst met je baby doucht, kan dit te heftig zijn voor hem. Laat je kleintje liever langzaam wennen aan de straal en zet deze nooit te hard.

Ook is het belangrijk om de warmtetemperatuur in te schatten. Als je geen warmteregelaar op je doucheknop hebt, kan je ook prima een badthermometer gebruiken om de temperatuur in te schatten. Er zijn ook speciale douchethermometers verkrijgbaar die je aan je douchekop kunt vastschroeven.

Gebruik geen zeep want dit heeft een babyhuid niet nodig. Van zeepproducten droogt zijn huid alleen nog meer uit. Als je je kleintje toch ergens mee wil wassen, gebruik dan een zeepvrije wasgel of een product op basis van olie. Let op: zeep je baby niet in onder de douche. Was hem op voorhand op het aankleedkussen en niet onder de douche. Dit laatste kan glibberige situaties veroorzaken waardoor het douchen met baby onveilig is.

Douchen met baby handschoen kan zulke glibberige situaties voorkomen. Een baby handschoen is een badstof handschoen voor je hele onderarm. Het zorgt voor een stevige grip op je baby en voorkomt dat hij uit je handen glijdt. Ook een antislipmat in de douche is handig om uitglijden te voorkomen. Een andere manier om uitglijden te voorkomen, is het dragen van waterschoenen of crocs. Gebruik nooit slippers want deze kunnen zich vastzuigen aan de natte vloer waardoor je kunt vallen.

Zorg er tenslotte voor dat je de eerste paar keer niet alleen thuis bent tijdens het douchen met baby. Het is fijn om iemand in huis te hebben die je om hulp kan roepen mocht dat nodig zijn.

baby douchen hoofd

Zo, na het lezen van dit artikel weet je hoe je kunt douchen met je baby. Wellicht lijkt het je veel om rekening mee te houden, maar oefening baart kunst. De eerste paar keer is douchen met baby misschien spannend, maar daarna ben je er zo mee weg!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here