DELEN

Wanneer je baby ongeveer zes maanden is, kan hij last krijgen van verlatingsangst. De kans is groot dat de tranen al over zijn wangen rollen als je even naar een andere kamer gaat. Dit is natuurlijk erg triest voor je kindje en ook heel vervelend voor jou. Het is immers niet mogelijk om constant bij je baby te zijn, hoe graag je dat ook zou willen. Wat is de oorzaak van verlatingsangst baby? En hoe omgaan met verlatingsangst kind? Wij geven je graag een aantal verlatingsangst tips!

verlatingsangst

Verlatingsangst baby

Verlatingsangst komt vaak op hetzelfde moment voor als eenkennigheid. Deze versterken elkaar zelfs. In deze fase hecht een kind zich aan één of twee personen, dikwijls mama en/of papa. Het kind ontwikkelt een angst om gescheiden te worden van deze personen. Hij is bang dat je hem verlaat en niet meer terugkomt. Het is een normale stap in de emotionele ontwikkeling van je baby.

Deze fase begint meestal als je baby tussen de zes en negen maanden oud is. In die periode krijgt je kindje door dat hij en zijn ouders aparte mensen zijn. Hij begrijpt dus ook dat jij hem kunt verlaten. Bovendien kan hij steeds beter denken in beelden, zoals een beeld van jou. Ook als dit beeld op dat moment niet zichtbaar is, dit wordt objectpermanentie genoemd. Dit zorgt ervoor dat je kindje je mist als je niet in de buurt bent.

Meestal verdwijnt verlatingsangst als je kind drie jaar is. Echter kan het gebeuren dat hij er last van blijft hebben tot de eerste schooljaren. Hoe erg je kind hier last van heeft, hangt af van zijn karakter en de manier hoe jij ermee omgaat.

verlatingsangst baby

Symptomen verlatingsangst baby

Je baby is ineens bang voor mensen

Wanneer je kindje last heeft van verlatingsangst, begint hij mogelijk hard te huilen als je hem bij de oppas achterlaat. Iets wat een week geleden misschien nog gepaard ging met een grote glimlach.

Je baby kan niet zonder jou

Bij deze angst is het dikwijls lastig om je kindje even alleen te laten. Ook wanneer je even naar het toilet moet, kan je rekenen op een flinke huilbui.

Verlatingsangst baby slapen

Sliep je kindje net goed door? Dan is de kans groot dat hij nu slechter slaapt. Hij geraakt namelijk in paniek als je de babykamer verlaat en hij kan last krijgen van nachtmerries.

Plotseling in paniek raken

Je baby kan op onverwachte momenten in paniek raken. Zo kruipt hij bijvoorbeeld bijna in je wanneer je door de supermarkt loopt. Of zet hij het op krijsen als de kassierster je vriendelijk een leuke dag wenst.

verlatingsangst baby slapen

Verlatingsangst baby slapen

De verlatingsangst kind wordt ’s nachts vaak het ergste. Zijn mama of papa gaat de kamer uit waarna hij alleen achterblijft. Het kan perfect dat je baby eerst goed sliep en dat hij door de angst een echte nachtbraker wordt. Misschien heeft je kindje net voor het slapengaan het meeste last van de angst en valt hij alleen in slaap als je naast hem zit. Maar het is ook goed mogelijk dat hij ’s nachts wakker wordt en in paniek raakt omdat jij er niet bent.

Als je kindje ’s nachts in paniek raakt, is het uiteraard goed om hem en jezelf gerust te stellen. Zo weet hij dat je er bent. Echter is het belangrijk om je nachtelijke bezoekjes niet te lang te houden en liefst zo saai mogelijk. Geef hem een kus, streel even over zijn hoofdje en ga weer weg. Op die manier leert je baby vanzelf weer in slaap te vallen en weet hij dat je niet komt voor een gezellig bezoekje.

Hoe omgaan met verlatingsangst baby?

Verlatingsangst is een natuurlijke stap in de emotionele ontwikkeling van je kind. Hoe vervelend het ook is voor je baby en voor jou, je hoeft je er dus geen zorgen over te maken. Sterker nog, het is een belangrijke stap vooruit in zijn ontwikkeling. Ook al voelt dat op het moment van afscheid nemen wellicht niet zo en ervaar je het vooral als vervelend.

Verlatingsangst gaat meestal vanzelf over. Helemaal voorkomen kan je het niet, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Hieronder delen we een aantal tips tegen verlatingsangst om je op weg te helpen!

Speel samen verstopspelletjes

Een van de beste tips verlatingsangst is om dikwijls kiekeboe of andere verstopspelletjes te spelen. Zo leert je kindje dat je er nog steeds bent, ook als hij je niet kan zien.

Zorg voor een vertrouwde omgeving

Breng je jouw baby naar een nieuwe plek? Neem dan even de tijd om daar te blijven. Speel nog even in de nieuwe omgeving met je baby. Zo kan hij wennen aan de ruimte waar hij is. Geef hem ook iets vertrouwds mee zoals een lievelingsknuffel. Als deze in de buurt is, zal je kindje zich veiliger voelen.

Geef je baby de tijd om te wennen

Als je jouw baby voor het eerst achterlaat bij een nieuw gezicht, geef hem dan de tijd om te wennen. Stel dat er bijvoorbeeld een nieuwe oppas komt, vraag dan of hij of zij een uurtje vroeger wilt komen. Op die manier voelt het voor je kindje niet alsof hij bij een compleet vreemde wordt achtergelaten.

Creëer een vast afscheidsritueel

Soms kiezen ouders ervoor om stiekem weg te glippen en zo een hartverscheurende situatie te voorkomen. Echter is dit niet zo verstandig om te doen. Dit zal er alleen maar voor zorgen dat je kindje zich onveilig voelt. Hij leert dan namelijk dat je ineens kunt verdwijnen en dat wil je natuurlijk niet.

Zorg liever voor een vast afscheidsritueel, kort en krachtig. Vertel bijvoorbeeld wat je gaat doen en wanneer je terugkomt, en geef hem een knuffel en kus. Ook al praat je baby nog niet en begrijpt hij je nog niet helemaal, je stem is reeds voldoende om zich veilig te voelen.

Laat het afscheid niet te lang duren

Hoe goed je je vertrek ook voorbereid, het is normaal dat je baby begint te huilen. Blijf niet nog een hele tijd bij je baby, ook al gaat dat tegen je hart in. Zo maak je het afscheid alleen nog moeilijker en verwarrender voor jullie allebei. Houd het bij een knuffel en een kus en vertrek, ook al is dat met pijn in je hart.

Maak thuiskomen leuk

Tenslotte is het goed om te weten dat je jouw baby niet alleen verlaat, maar dat je ook terugkomt. Voor jou is dit heel normaal, maar voor je kindje betekent dit dat je terug aanwezig bent als je thuiskomt. Neem er dan ook de tijd voor. Geef hem een knuffel, ga even samen spelen en vertel hem dat je blij bent om hem weer te zien. Dit versterkt jullie relatie én het zorgt ervoor dat de verlatingsangst niet erger wordt. Zo leert je kindje dat het altijd weer leuk is als je terug thuiskomt!

Lees ook: Baby schoentjes kopen: waar op letten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here